Ebrón

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Riu Ebrón

L'Ebrón és un riu afluent del riu Túria, que naix en el terme de El Cuervo , província de Terol en Aragó, introduint-se en la comarca del Racó d'Ademús, província de Valéncia, travessa els térmens municipals de Castielfabit i Torrebaixa, per a desembocar en el Túria en el llímit del terme d'Ademús. El riu Ebrón constituïx, junt en el riu Bohílgues, el principal afluent del Túria en la comarca del Racó.

Històricament, el curs del riu Ebron contà en un bon número molins fariners, alguns se remonten al sigle XIII, com el molí de la Vila de Castielfabit. En les seues vores també s'instalà el Convent de Sant Guillen de Castielfabit. El seu curs, flanquejat de cultius de regadiu escalonats en bancals, és molt profunt. Ya en l'época del botànic Cavanilles este dona noticia del problema a l'hora dels recs. També el botànic valencià se sorprengué del tamany dels anouers i dels almeces que creixien en les seues vores. Més recentment, a principis del sigle XX, s'instalà una de les centrals elèctriques pioneres en la comarca del Racó d'Ademús, hui en desús.

Els màrgens del riu Ebrón presenten una atractiva flora, especialment en el seu curs mig i alt, que el fa idòneu per a realisar rutes i passejos de senderisme.

Referències[editar]