Edifici de Les Cigonyes

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Saltar a: navegació, buscar

L'edifici de Les Cigonyes és un edifici d'estil modernista que s'ubica en un entorn característic de la ciutat de Castelló de la Plana, la Plaça de l'Independència.

Este edifici residencial plurifamiliar forma part d'un conjunt d'edificis construïts en l'época de gran valor arquitectònic que definixen un llenç de frontera reflex de l'arquitectura de principis del sigle XX en Castelló. La situació de l'edifici en l'entorn de la plaça fa que es perceba des de numeroses perspectives, no passant desapercebut pels seus cridaners colors i pel seu gran valor arquitectònic.

L'edifici de Les Cigonyes és potser el més destacable de l'entorn pel seu llenguage coloriste de caràcter moderniste. Este edifici construït en l'any 1912 se li atribuïx a l'arquitecte castellonenc Godofredo Ros de Ursinos.

Descripció[editar]

Es desenrolla en tres plantes i andana en una àmplia frontera en la que es diferencia clarament la planta baixa de les superiors. La planta baixa es resol en tres buits de rectangulars acabaments en arcs de mig punt disposts simètricament destacant per la seua major dimensió el buit central en el que se situa l'accés. Este tram de frontera té un acabament de parament pla i un sòcol corregut de pedra en la part inferior.

Les plantes superiors constituïxen un llenç molt be organisat compositívament a través de quatre buits verticals oberts a balcons de ferro decorats en motius modernistes. Estos buits se separen per unes àmplies pilastres decorades en ceràmica blava que introduïxen una escala de major proporció en l'alçat en unificar les plantes superiors.

Les pilastres s'arrematen en dos menudes columnes tornasolades sobre les que es recolzen poms bulbosos. En l'inici de les pilastres, en la part superior de la planta baixa apareix una decoració policromada en imàgens de cigonyes, que donen el nom ad este edifici.

La banda superior de l'andana és objecte de gran ornamentació. Les finestres circulars menudes formen part d'una peça rectangular de contorn sinuós adornada en motius vegetals en relleu en peces ceràmiques de colors vistosos.

Vore també[editar]

Enllaços externs[editar]