El Hobbit

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Edició del llibre de l'any 1982, d'edicions Minotauro. Ilustració de la coberta: La senda de la montanya de J.R.R. Tolkien

El Hobbit (títul original en anglés: The Hobbit, or There and Back Again, usualment abreviat com The Hobbit) és una novela fantastica del filòlec i escritor britànic John Ronald Ruel Tolkien. Fon escrita per parts des de finals dels anys 1920 fins a principis dels anys 1930 i, en un principi, a soles tenia l'objectiu de divertir als fills chicotets de Tolkien. No obstant, el manuscrit de l'obra encara sense acabar fon prestat per l'escritor a vàries persones i finalment acabà en mans de l'editorial George Allen & Unwin. Disposts a publicar-la, els editors demanaren a Tolkien que finalisara l'obra i El Hobbit fon publicada el 21 de setembre de 1937 en el Regne Unit.

És la primera obra que explora l'univers mitològic creat per Tolkien i que més tart s'encomanarien de definir El Senyor dels Anells i El Silmarillion. Dins de dita ficcio, l'argument d'El Hobbit se situa en l'any 2941 de la Tercera Edat del Sol, i narra l'història del hobbit Bilbo Bolsón, que junt en el mac Gandalf i un grup de nanos, viu una aventura en busca del tesor custodiat pel drac Smaug en la Montanya Solitària.

Degut a l'exit que tingué i a les bones critiques que rebé, els editors demanaren a Tolkien una continuació. Batejada com El Senyor dels Anells, el seu canvi a un to alluntat de l'infantil provocà que El Hobbit tinguera que ser modificat llaugerament per a que abdós històries coincidiren millor.

Despuix de la publicació de la criticada edició argentina coneguda com El Hobito, Edicions Minotaure comprà els drets de les obres de Tolkien i publicà una traducció millorada de la novela en Espanya en l'any 1982 i en Argentina en 1984.

La BBC Radio 4 realisà una adaptació radiofònica d'El Hobbit en l'any 1968, mentres que Arthur Jr. i Jules Bass produïren una película sobre ella per a la televisió. En l'actualitat ha finalisat la producció d'una trilogia sobre la novela produïda pel director de la basada en El Senyor dels Anells, Peter Jackson.

A pesar d'haver-se involucrat per més de dos anys en el disseny i producció de les adaptacions al cine, el 31 de maig de 2010, el mexicà Guillermo del Toro renuncià a la direcció de les vetes degut al retardament en el començament de la filmació pels problemes financers que travessava el productor Metro-Goldwyn-Mayer. En decembre de 2012 s'estrenà la primera part, Un viage inesperat, mentres que els atres dos films de la trilogia La desolació de Smaug i Partida i tornada tenen prevista la seua estrena per a decembre de 2013 i juliol de 2014 respectivament. També s'han creat diversos videojocs basats en la novela.