El Parterre

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Estàtua del Rei Jaume I en el Parterre

El Parterre són els jardins situats en la plaça Alfons el Magnànim de Valéncia. La data aproximada de construcció d'estos jardins és l'any 1850, pero la seua organisació definitiva té lloc prou més tart, en ser inaugurat el monument al Rei Jaume I.

L'estàtua pesa onze mil cinccents quilos i va ser fosa en els tallers de la Maquinista Valenciana en el bronze de varis canons abandonats en el Castell de Peníscola i que l'eixèrcit donà als promotors. Conseguir eixa donació va ser un dels esforços d'una junta promotora que va concebre l'idea d'alçar una estàtua dedicada a Jaume I en la redacció del Diari Les Províncies, en una de les tertúlies que Teodor Llorente sostenia en redactors de la casa, colaboradors, escritors i directius de Lo Rat Penat.

Ficus del Parterre de Valéncia

L'idea va sorgir en l'any 1876, quan es va commemorar el VI Centenari de la mort del monarca; pero fins a quinze anys més tart no va ser realitat.

Ademés de l'estàtua ecuestre del Rei Jaume I, històric també és el seu ficus, un dels arbres més singulars de la ciutat de Valéncia i que va ser plantat en l'any 1852. Té un perímetro de tronc de casi 13 metros, una alçària de més de 23 metros i sobrepassa els 35 metros de diàmetro. En total, el ficus ocupa un total de 850 metros quadrats.[1] [2] [3]

Referències[editar]

  1. Jardí del Parterre. Diputació de Valéncia
  2. Jardí del Parterre. Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana
  3. Jardí del Parterre.Concejalia de Cultura del Ajuntament de Valéncia
Monuments, edificis i museus de la Ciutat de Valéncia · Escutdevalencia.png
Llonja de Valéncia · Estació del Nort · Catedral de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau de la Generalitat · El Micalet · Palau de Justícia · Torres de Quart · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · Plaça de l'Ajuntament · Sant Joan del Mercat · Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Torres dels Serrans · Plaça de la Mare de Déu · Palau de Benicarló · Plaça del Mercat