El Senyor dels Anells

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
L'autor, J.R.R. Tolkien, en l'any 1916.

El Senyor dels Anells (en anglés The Lord of the Rings) és una novela de fantasia èpica escrita per John R.R. Tolkien, com a fruit de la seua primera i reeixida obra, El Hòbbit. Se publicà originalment en tres volums (La Germandat de l'Anell, Les Dos Torres i El Retorn del Rei), entre els anys 1954 i 1955.

Se n'han fet dos adaptacions al cine, la primera, dirigida per Ralph Bakshi en l'any 1978 i la més recent i reeixida de les quals és la trilogia de Peter Jackson (2001-2003).

Tota la mitologia creada per Tolkien té lloc en la nomenada Terra Mija, a on els pobles lliures (hòmens, elfs i nanets, ajudats pels hòbbits) lliuren una batalla titànica contra les forces del Mal lliderades per Sàuron, que vol conseguir el malèfic Anell de Poder que li fon arrabassat i dur la destrucció i la mort a tota la Terra Mija.

El nom de la novela deriva precisament d'en Sàuron, Senyor Fosc de Mórdor, el malvat de l'història, que va crear l'Anell de Poder i atres anells donats als reis dels atres pobles en l'intenció de dominar-los i, per tant, és el "Senyor dels Anells" al que es referix el títul. En Sàuron, per la seua banda, era el servent d'un anterior Senyor Fosc, en Morgoth (o Melkor), un dels protagonistes d'El Silmaríllion de Tolkien.

Les influències principals de la saga es troben en la mitologia nòrdica en textos com Beowulf,[1] la teologia catòlica, les experiències de guerra del fill de l'autor i la filologia, com ell mateix explicà als primers crítics.

Referències[editar]

  1. (2007) [1], Pearson Education, pp. p.63. ISBN 1405835729.