Els Simpson

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Matt Groening, el creador dels Simpson.

Els Simpson (en el seu titul original en anglés, The Simpsons) és una série dels Estats Units d'Amèrica d'animació, en format de comèdia de situació, creada per Matt Groening per a Fox Broadcasting Company i emesa en varis països del món. La série és una sàtira cap a la societat d'els USA que narra la vida i el dia a dia d'una família de classe mija d'eixe país (dels quals els seus membres son Homer, Marge, Bart, Lisa i Maggie Simpson) que viu en un poble fictici dit Springfield.

La família fon concebuda per Groening i poc despuix s'estrenà com a una série de curts d'animació produïts per James L. Brooks. Groening creà una família disfuncional i nomenà als seus personages en honor als membres de sa pròpia família, substituint-ne el seu propi nom per Bart. Els curts passaren a formar part de El show de Tracey Ullman el 19 d'abril de 1987, pero despuix de tres temporades se va decidir convertir-los en una série d'episodis de mija hora en horari de màxima audiència. Va constituir un èxit en la cadena Fox i fon la primera série d'este canal en arribar a estar entre els 30 programes més vists en la temporada 1992-1993 en els Estats Units.

Des del seu debut el 17 de decembre de 1989 s'han emés 441 episodis en 20 temporades, havent-se estrenat esta vigèsima temporada en 2008. En el final de la decim-octava temporada, el 20 de maig de 2007, se va emetre en els Estats Units el episodi 400: You Kent Always Say What You Want. Els dies 26 i 27 de juliol de 2007 s'estrenà The Simpson: The film, la qual recaudà prop de 526 millons de dólars en tot lo món.

Els Simpson ha guanyat numerosos premis des del seu estreny com a série, incloent 24 premis Emmy, 24 premis Annie i un premi Peabody. La revista Time del 31 de decembre de 1999 la calificà com la millor série del sigle XX, i el 14 de giner de 2000 va rebre una estrela en el Passeig de la Fama en Hollywood. Els Simpson és una de les séries estadounidenses de dibuixos animats de major duració i el programa estadonidense d'animació més llarc. El grunyit de fastidi de Homer "D'oh" ha segut inclòs en el diccionari Oxford English Dictionary, mentres que la série ha inclòs en moltes atres comèdies de situació animades per a adults.