Enric Martí i Mora

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Enric Martí i Mora
Enricmr.jpg
Naiximent 20 de març de 1962
Torrent (Regne de Valéncia)
Mort 1 de juny de 2007
Activitat Escritor, musicòlec i investigador
Nacionalitat Espanya
Periodo Sigle XX
Obres principals Festes, costums i tradicions valencianes


Enric Martí i Mora, (Torrent, 20 de març de1962, - † 1 de juny de 2007), musicòlec, investigador i escritor valencià.

Biografia[editar]

En 1977 entrà a formar part del Grup de Danses de l'U i Dos de Torrent, més tart en l'any 1979, ingressà en el grup de Danses de Lo Rat Penat i en 1982 fon el seu director.

En 1983, dins del propi grup de danses de Lo Rat Penat, fundà l'Escola de Dansa Maria Teresa Oller, dedicada a l'ensenyança i difusió del folclor, el costumisme i l'indumentària valenciana.

Impartí classes de dansa tradicional, dins de l'àmbit valencià, en la pròpia Escola de Dansa de Lo Rat Penat, en el Conservatori Superior de Dansa de Valéncia, en diverses associacions culturals i falles; a nivell estatal en el Real Conservatori de Dansa de Madrit; i a nivell internacional en la Spain Dance Society de l'Universitat George Whasington dels EEUU, en l'Universitat de Nou Mèxic, en el Ballet Bolsoi de Sant Petersburc (Rússia), en l'Associació Amics de Le Burre (França) i en el Centre d'Estudis Tradicionals de la Toscana (Itàlia), etc.

Recollí i restaurà danses, cançons, festes i tradicions de tot el territori valencià.

Organisà i montà diversos espectàculs dins de la Cultura Tradicional i també exposicions d'indumentària i es autor del llibre "El ball de Torrent" i coautor dels llibres "Aportacions (Joventuts Ratpenatistes)" i "Lo Rat Penat", aixina com de diversos catàlecs per a exposicions; és també autor de diversos artículs publicats en diaris i revistes.

Guanyà diversos premis d'investigació en diferents certàmens lliteraris, com els Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia. Entre atres distincions, posseïx el premi "Fede i Angels", concedit per l'associació Amics de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, en l'edició de 1993, pel seu treball en pro de la difusió de la cultura valenciana.

En els últims anys es dedica també a l'Aula de Cultura Tradicional Valenciana de l'Universitat Politècnica de Valéncia, que actualment du el seu nom, des d'a on edità 2 CD de música tradicional valenciana, un documental per a diferents Cases Valencianes en Europa, a on mostrava balls, ensenyava a ballar-los i parlava d'indumentària i un atre documental exclusiu d'indumentària.

Faltà de manera repentina en l'any 2007, als 45 anys.

Actualment el Festival de Folclor Valencià de l'Associació El Piló de Burjassot porta el nom de "Memorial Enric Martí i Mora", en el seu recort.

Obres[editar]

  • "Festes, costums i tradicions valencianes". Valéncia. Editorial "Del Senia al Segura", 2001. ISBN 84-85446-68-2
  • "Apunts d'indumentaria tradicional". Escola de Danses Mª Teresa Oller, Grup de Danses de Lo Rat Penat. Valencia. Lo Rat Penat, 1995. ISBN 84-89069-06-9
  • "Panorámica de la música y la danza tradicional valenciana". En coautoria. María Teresa Oller i Enric Martí i Mora. Valencia. Servicio de Publicaciones. Any 1998. ISBN 84-7721-487-5
  • "Medicina valenciana mágica y popular". En coautoria. Joan Gil i Barberà i Enric Martí i Mora. Valencia. Carena Editors, any 1997. ISBN 84-87398-18-9
  • "Usos modernos del folklore, en la cultura tradicional en la sociedad del siglo XXI", coords. Enric Marti Mora i Bernat Bernardo Clemente, Universitat Politècnica de Valéncia, any 2004.
  • "La Santantonà de Forcall". Volum 1 de Quadern de divulgació. En coautoria. Enric Martí Mora i Fermín Juan. Aula de Cultura Tradicional Valenciana, Universitat Politècnica de Valéncia, 2004.

Premis[editar]

Enllaços externs[editar]