Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
15 bytes afegits ,  17:19 14 set 2019
sense resum d'edició
Llínea 12: Llínea 12:  
'''Nicolau Primitiu Gómez i Serrano''' ([[Sueca]], [[10 de setembre]] de [[1877]] - [[Valéncia]], [[11 de novembre]] de [[1971]]) fon un escritor, editor i bibliòfil [[Comunitat Valenciana|valencià]].
 
'''Nicolau Primitiu Gómez i Serrano''' ([[Sueca]], [[10 de setembre]] de [[1877]] - [[Valéncia]], [[11 de novembre]] de [[1971]]) fon un escritor, editor i bibliòfil [[Comunitat Valenciana|valencià]].
   −
Nicolau Primitiu, va ser un gran protector del valencianisme baix el règim [[Franquisme|franquiste]], en el que la [[llengua valenciana]] estigué desfavorida.
+
Nicolau Primitiu, fon un gran protector del valencianisme baix el règim [[Franquisme|franquiste]], en el que la [[llengua valenciana]] estigué desfavorida.
    
== Biografia ==
 
== Biografia ==
   −
Encara que va nàixer en Sueca, la seua família es va instalar en Valéncia quan Nicolau Primitiu tenia a soles 7 anys d'edat. El seu pare regentava un chicotet taller de construcció de maquinària per al treball de l'[[arròs]], situat prop del Pla de Zaidia en Valéncia. Nicolau Primitiu es va dedicar al negoci familiar, estudiant peritage industrial per a preparar-se tècnicament. A partir de [[1911]] es va fer càrrec completament del negoci familiar per problemes de salut de son pare. En gran ingeni i treball li va donar un nou impuls, introduint nous alvanços tecnològics que varen situar la seua empresa al nivell d'atres companyies estrangeres, en les que competia en comoditat. Va ser el creador de les primeres trilladores d'arròs que es varen vore en el camp valencià, a principis del [[sigle XX]].
+
Encara que va nàixer en Sueca, la seua família es va instalar en la ciutat de Valéncia quan Nicolau Primitiu tenia a soles 7 anys d'edat. El seu pare regentava un chicotet taller de construcció de maquinària per al treball de l'[[Arròs|arròs]], situat prop del Pla de Zaidia en Valéncia. Nicolau Primitiu es va dedicar al negoci familiar, estudiant peritage industrial per a preparar-se tècnicament. A partir de [[1911]] es va fer càrrec completament del negoci familiar per problemes de salut de son pare. En gran ingeni i treball li va donar un nou impuls, introduint nous alvanços tecnològics que varen situar la seua empresa al nivell d'atres companyies estrangeres, en les que competia en comoditat. Va ser el creador de les primeres trilladores d'arròs que es varen vore en el camp valencià, a principis del [[sigle XX]].
   −
No obstant, la seua dedicació a l'indústria li va deixar temps per a atres inquietuts intelectuals. Com a soci de [[Lo Rat Penat]] va tindre ocasió de relacionar-se en l'intelectualitat del valencianisme de l'época: [[Josep Martínez Aloy]], [[José Sanchis Sivera]] i uns atres. A partir de [[1928]] comença a publicar els seus treballs d'investigació històrica tant en revistes especialisades com en prensa diària, desenrollant una important llabor de divulgació de temes històrics valencians.
+
No obstant, la seua dedicació a l'indústria li va deixar temps per ad atres inquietuts intelectuals. Com a soci de [[Lo Rat Penat]] va tindre ocasió de relacionar-se en l'intelectualitat del valencianisme de l'época: [[Josep Martínez Aloy]], [[José Sanchis Sivera]] i uns atres. A partir de [[1928]] comença a publicar els seus treballs d'investigació històrica tant en revistes especialisades com en prensa diària, desenrollant una important llabor de divulgació de temes històrics valencians.
   −
Va ser president de l'entitat valenciana Lo Rat Penat, des de [[1932]] fins a [[1935]]. També fon decà del [[Centre de Cultura Valenciana]], a on dirigí la secció de prehistòria i creà la de filologia i toponímia. També fon president de ''Proa'' en l'any 1935, entitat promotora de la cultura valenciana.
+
Fon president de l'entitat valenciana Lo Rat Penat, des de [[1932]] fins a [[1935]]. També fon decà del [[Centre de Cultura Valenciana]], a on dirigí la secció de prehistòria i creà la de filologia i toponímia. També fon president de ''Proa'' en l'any 1935, entitat promotora de la cultura valenciana.
    
== Bacavés ==
 
== Bacavés ==
22 542

edicions

Menú de navegació