Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
28 bytes afegits ,  16:57 18 gin 2020
Llínea 135: Llínea 135:  
{{AP|Jagants i Nanos}}
 
{{AP|Jagants i Nanos}}
 
[[Image:Jagants i cabecuts dontinyent.jpg|thumb|right|200px|<center>Jagants i Cabuts d'[[Ontinyent]].</center>]]
 
[[Image:Jagants i cabecuts dontinyent.jpg|thumb|right|200px|<center>Jagants i Cabuts d'[[Ontinyent]].</center>]]
Els jagants i cabeçuts són una tradició popular celebrada en moltes festes locals del [[Regne de Valéncia]]. La tradició consistix en traure en desfile certes figures a muscles, que normalment representen a personages populars locals o a figures històriques, ballant i animant o perseguint a la gent que acodix a la celebració.
+
Els jagants i nanos o cabuts són una tradició popular celebrada en moltes festes locals del [[Regne de Valéncia]]. La tradició consistix en traure en desfilada certes figures a muscles, que normalment representen a personages populars locals o a figures històriques, ballant i animant o perseguint a la gent que acodix a la celebració.
   −
Els jagants son figures de varis metros d'altura que representen al bust i el cap d'una persona en camisa. esta cobrix a un home que carrega un arnés que soporta l'estructura. El portador fa girar i ballar al jagant al son d'una banda popular de música. Generalment els jagants desfilen en parelles de jagants i jaganta. Els pobles rics tenen més d'una parella. Generalment les figures representen arquetips populars, tal com el burgués i la llauradora, o figures històriques de rellevància local, com el rei i la regna fundadors. Mentres que en els cabeçuts (també dits nanos), de menor altura, se destaca la proporció del cap, donant un efecte més còmic. També existixen els cavallets (en [[Morella]] per eixemple), personages que ballen simulant el estar pujat en un cavall.
+
Els jagants són figures de varis metros d'altura que representen al bust i el cap d'una persona en camisa. Esta cobrix a un home que carrega un arnés que soporta l'estructura. El portador fa girar i ballar al jagant al son d'una banda popular de música. Generalment els jagants desfilen en parelles de jagants (jagant i jaganta). Els pobles grans o més rics tenen més d'una parella. Generalment les figures representen arquetips populars, tal com el burgués i la llauradora, o figures històriques de rellevància local, com el rei i la reina fundadors. Mentres que en els cabuts (també dits nanos), de menor altura, se destaca la proporció del cap, donant un efecte més còmic. També existixen els cavallets (en [[Morella]] per eixemple), personages que ballen simulant e l'estar pujat en un cavall.
    
=== Jota valenciana ===
 
=== Jota valenciana ===
22 651

edicions

Menú de navegació