Estàtua de la Llibertat

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Estàtua de la Llibertat

«La llibertat allumenant el món» (en anglés Liberty Enlightening the World; en francés La Liberté éclairant le monde), coneguda com l'Estàtua de la Llibertat, és un dels monuments més famosos de Nova York, dels Estats Units i de tot lo món. Se troba en la illa de la Llibertat al sur de l'illa de Manhattan, junt a la desembocadura del riu Hudson i prop de l'illa Ellis. Fon un regal dels francesos als estatunidencs en l'any 1886 per a commemorar el centenari de la Declaració d'Independència dels Estats Units i com un signe d'amistat entre les dos nacions. Fon inaugurada el 28 d'octubre de 1886 en presencia del president estatunidenc de l'época, Grover Cleveland. L'estàtua és obra de l'escultor francés Frédéric Auguste Bartholdi i l'estructura interna fon dissenyada per l'ingenier Gustave Eiffel.[1] L'arquitecte francés Eugène Viollet-le-Duc s'encomanà de l'elecció dels coures utilisats per a la construcció de l'estàtua.

El 15 d'octubre de l'any 1924, l'estàtua fon declarada com monument nacional dels Estats Units i el 15 d'octubre de 1965 s'afegí l'illa Ellis. Des de 1984 està considerada Patrimoni de l'Humanitat per la UNESCO.[1]

L'Estàtua de la Llibertat, ademés de ser un monument important en la ciutat de Nova York, se convertí en un símbol en Estats Units i representa, en un pla més general, la llibertat i emancipació en respecte a l'opressió. Des de la seua inauguració en l'any 1886, l'estàtua fon la primera visió que tenien els immigrants europeus a l'aplegar a Estats Units despuix de la seua travessia pel oceà Atlàntic. En térmens arquitectònics, l'estàtua recorda al famós Colós de Rodes, una de les «sèt maravelles del món».

Referències[editar | editar còdic]

  1. 1,0 1,1 UNESCO staff (1984). «Statue of Liberty»

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons