Farinosa

De L'Enciclopèdia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar

La farinosa és una coca originària de les comarques de Castelló, durant el temps han aparegut variacions i diferents versions que ya ni se semblen entre si excepte en que estan basades en una coca de massa de pa, adulterada en major o menor proporció en diversos ingredients (ous, panses, llima, etc.) que embolica un farciment (de pasta dolça d'armeles, o de moniato o de carabassa, etc.).

Són coques típiques de Quaresma i Semana Santa.

Ingredients per a la farinosa clàssica.

Preparació[editar]

En un bol adequat posarem l'aigua tíbia i deslliguem en ella el rent, poc a poc s'afig farina i se remou sense deixar d'afegir farina fins a tindre una massa compacta i homogénea que no es pegue al recipient, llavors afegim un grapat de sucre i un raig d'oli d'oliva, i la tornem a homogeneisar fins que mos permeta traure-la sobre una taula treballen-la fins a conseguir el punt adequat.

Se la deixa reposar fins que fermente, quant més creixcuda i reposada millor.

Quan estiga preparada s'estén en un corró i es pleguen els bordes deixant una espècie de recipient de massa, a on procedim a fer el farciment.

Posarem en el centre un poc de farina, bona quantitat de sucre i un raig d'oli, removent-ho tot fins a conseguir una espècie d'ungüent llauger, que podem repartir per damunt de la pasta, i en el que untarem per damunt tota la farinosa abans d'enfornar-la.

Ho posarem en el forn a calor mig (180 a 190é) i ho courem fins que estiga preparada la pasta, entorn dels 20 a 30 minuts.

Enllaços externs[editar]