Fauna

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Esquema simplificat de la fauna d'una illa - totes les seues espècies animals.

La fauna és el conjunt de espècies animals que habiten en una regió geogràfica, que són pròpies d'un periodo geològic. Esta depén tant de factors abiòtics com de factors biòtics. Entre estos descollen les relacions possibles de competència o de depredació entre les espècies. Els animals solen ser sensibles als destorbament que alteren el seu hàbitat; per això, un canvi en la fauna d'un ecosistema indica una alteració en un o varis dels factors d'est.

Fauna selvada o salvage[editar]

Artícul principal → Vida selvada.

La fauna es dividix en distints tipos d'acort a l'orige geogràfic d'a on provenen les espècies que habiten un ecosistema o biòtop. La fauna selvada o salvage és aquella que viu i no ha segut domesticada.

Fauna en procés de domesticació[editar]

La fauna en procés de domesticació, està integrada per aquells animals selvats, siguen autòctons, exòtics o importats, criats zootècnicament baix el domini de l'home en zoo almàixeres baix condicions de captiveri o semicautiverio, que a través de les generacions van perdent el seu caràcter de salvages per a convertir-se en domèstics i ser explotats en iguals fins que estos últims. Es troben en este grup poblacions de coipo o llúdria criollo, chinchilla, rabosot platejat, visó, etc. Pel fet de que encara no poden ser considerades espècies domèstiques, tenen que ser enquadrades per a la seua gestió com a varietats de poblacions selvades manejades per mig de la zoocría i, per lo tant, manejades com a espècies selvades d'una determinada zona geogràfica.

Vore també[editar]


Enllaços externs[editar]

Commons

Plantilla:Wikiespecies Plantilla:Wikcionario Plantilla:RAE