Faustino Fuertes Ferrer

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Faustino Fuertes Ferrer
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Mestre
Naiximent: 23 de febrer de 1882
Lloc de naiximent: Corbalán, Terol, Espanya
Defunció: 30 de decembre de 1925
Lloc de defunció: Navaixes, Regne de Valéncia, Espanya

Faustino Fuertes Ferrer (Corbalán, Terol, 23 de febrer de 1882 - Navaixes, 30 de decembre de 1925) fon un mestre espanyol.

Biografia[editar]

Cursà els seus primers estudis en l'escola del seu poble natal. En els pobles menuts en aquella época quan els chiquets complien els 10, 11 o 12 anys se dedicaven al pastoreig i al camp. Faustino Fuertes, de ben jove, realisà moltes activitats com llaurador, pastor, forner i també de fuster fins que arribà a ser mestre, el seu somi.

En sa vida de mestre s'entregà a la seua professió vocacional, despuix de grans sacrificis per a iniciar i finalisar els seus estudis. Al provindre d'una família humil tingué que pagar-se els seus estudis venent sòcs de fusta que feya. Degué d'estudiar la seua carrera amparat en el Real Decret de 17 d'agost de 1901, el qual contemplava un pla de formació per als mestres. Eixe pla de formació estava basat en un exàmen d'ingrés despuix de l'ensenyança primària, tres cursos de carrera i una revàlida. Aprovada la revàlida se tenia dret a participar en un concurs de vacants en el títul de Mestre Elemental, per a ser Mestre Superior se necessitaven dos anys més de carrera. Fins a l'any 1902 la selecció de mestres depenia dels ajuntaments (ademés el mestre era l'encarregat del cor i del rellonge de l'Iglésia). Eixe pla fon suprimit en l'any 1914 unificant-se la carrera en una sola titulació.

Finalisats els seus estudis, Faustino es casà en Dominica Herrero Fuertes, del matrimoni naixqueren dos fills: Paquita i Ignacio, est últim faltà als setze anys d'edat.

Eixercí la seua professió en pobles com: Cedrillas, Valdecebro, Cañada de Venatanduel, Mezquita (per dos voltes), Cariñena, Corbalán, Terol i Navaixes, a on faltà el 30 de decembre de 1952, poc despuix d'haverse jubilat.

Referències[editar]

  • Don Faustino Fuertes Ferrer (Maestro). Juan Miguel Mazón Gil (Navajas. Boletín Cultural Informativo (1994) Depòsit Llegal: CS-247-1994) - D.L. "Navajas".