Figatell

De L'Enciclopèdia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar

El figatell és una chicoteta hamburguesa que s'elabora en la carn més humil del porc: la cansalada magre, la pancheta i el fege. S'envolta en la mantellina que ajuda a unir la carn picada i aixina poder manipular-la.

S'elaboren artesanalment en una mescla de fege de porc i una cantitat similar de magre de porc. A la mescla resultant se li afig jolivert, pebre negre, clau i sal, formant una espècie de pilota que s'envolten en sagí de porc, és dir, la mantilla que cobrix l'estòmec d'estos animals. La seua preparació culinària és generalment fregida o a la plancha.

Els figatells podríem considerar-los quasi un embotit. Són típics de les comarques de la Safor i la Marina Alta. Podem trobar versions molt delicioses en Beneixama en la comarca de l'Alt Vinalopó o en Pego, encara que no és patrimoni exclusiu dels valencians, ya que també s'elaboren en Mallorca i podem considerar al fardell aragonés un més de la família.

La gastronomia valenciana com en el restant del territori peninsular està dominada pel porc. Ya els grecs i romans feyen alguna cosa semblant que no és difícil de trobar en les nostres costes, ademés d'en Itàlia i en les illes de Còrsega a on denominen figatellu a una versió d'embotic sec o la shiftalia de Chipre.

Considerat una tapa per excelència en la Safor, la Ribera Baixa, La Marina Alta i fins i tot en zones més interiors com L'Alcoyà. Es deu menjar sobre una llesca de pa en dos mossos, i pot anar acompanyat d'alguna salsa.

A pesar de ser un producte deliciós i en una extensa història dins de l'alimentació mediterrànea no es pot trobar en totes les carniceries valencianes. El figatell es podria considerar com el yayo de l'hamburguesa.

Enllaços externs[editar]