Francisco Arnedo Llinares

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
José Francisco Arnedo Llinares
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Pintor
Naiximent: 10 de febrer de 1925
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 29 de juliol de 2011
Lloc de defunció: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya

José Francisco Arnedo Llinares (Valéncia, 10 de febrer de 1925​ - Valéncia, 29 de juliol de 2011​), fon un pintor valencià especialisat en el paisagisme, autor de numeroses obres sobre el camp i marines.

Biografia[editar]

Francisco Arnedo naixqué en el barri de Nazaret de la ciutat de Valéncia, el 10 de febrer de l'any 1925. Fins als 38 anys la seua professió fon de talliste de la fusta pero des de molt jove tingué gran afició al dibuix i la pintura. Se dedicà exclusivament a la pintura en la seua modalitat de l'oli.

Cursà els seus estudis en l'Escola de Sant Carles de Valéncia (1965). Fon discípul d'Ernesto Furió, Genaro Lahuerta i Manuel Gimeno. Va rebre diferents premis i l'insígnia d'Or fent alusió a les Belles Arts​. Sent Genaro Lahuerta el que més va influir en la seua pintura.

Fon amant de la pintura a l'aire lliure, junt al seu amic, el terolenc Fermín Alegre passà a formar part del grup de pintors nomenat "Pont de Fusta".

Francisco Arnedo fon un pintor molt prolífic, a la seua obra transmet una vitalitat encara que pareix improvisada pero molt estructurada, basada en un bon dibuix i encertat color. El conjunt de la seua obra és de realitat expressiva i de gran acceptació per al públic. La temàtica és variada pero destaquen els bodegons, els païsages, cavalls, albuferes i escolanets.

Ha realisat un centenar d'exposicions, colectives i particulars en sales de prestigi d'Alacant, Barcelona, Burgos, Castelló, Lleó, Madrit, Reus, Sevilla, Valladolit i Valéncia.

Païsage valencià, oli de Francisco Arnedo

Obra[editar]

Les seues obres han segut adquirides per coleccionistes de tota Espanya, França, Anglaterra, Itàlia, Portugal i Nova York.

La seua producció paisagística és àmplia, encara que pot acurtar-se al seu entorn més immediat, a on troba la font per a les seues marines i paisages del camp, tots ells situats en terres, pobles, costes i chapulls valencians. No obstant la seua obra no es llimita ad açò, i poden trobar-se numerosos bodegons generalment frutals. La seua obra, si ben eclèctica, podria trobar-se en un marcat caràcter impressioniste que deriva al postimpressionisme.

Com a pintor païsagiste ha pintat en pobles valencians de l'interior com Navaixes, el Riu Palància, el Salt de la Nóvia, la Font de la Penya i la Baixada de l'Anoureal.

Arnedo ha expost durant vint anys, sense interrupció, en la Galeria Segrelles del Pilar de la ciutat de Valéncia.

Premis i guardons[editar]

  • 1970 - Primer premi de Sant Carles de Valéncia
  • 1970 - Guardonat en els certàmens d'Albarracín i Oropesa
  • 1975 - Accèsit en Sevilla, de la Real Acadèmia d'Hongria
  • 1987 - Segon premi del Colege Oficial d'Agents Comercials de Valéncia

Està en possessió de l'Insignia d'Or alegòrica a les Belles Arts, imposta pel Decà de la Facultat de Belles Arts de Valéncia.

Referències[editar]

  • Francisco Arnedo Llinares, Pepe Rams (Navajas. Boletín Cultural Informativo (1994) Depòsit Llegal: CS-247-1994) - D.L. "Navajas".

Enllaços externs[editar]