Franklin Delano Roosevelt

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
(Redirigit des de «Franklin D. Roosevelt»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Franklin Delano Roosevelt
FDR 1944 Color Portrait.tif
Franklin D. Rooseveñt en l'any 1944
Nacionalitat: Nortamericà
Ocupació: Advocat, militar i polític
Naiximent: 30 de giner de 1882
Lloc de naiximent: Hyde Park, Nova York
Defunció: 12 d'abril de 1945
Lloc de defunció: Warm Springs, Georgia

Franklin Delano Roosevelt (Hyde Park, Nova York, 30 de giner de 1882 - Warm Springs, Geòrgia, 12 d'abril de 1945) fon el trigèsim segon president dels Estats Units des de l'any 1932 fins a la seua mort en l'any 1945 i ha segut l'únic en guanyar quatre eleccions presidencials en eixa nació: la primera en l'any 1932, la segona en 1936, la tercera en 1940 i la quarta en l'any 1944.

Va ser un dels grans artífexs de la victòria aliada en la Segona Guerra Mundial. Partidari de la via diplomàtica i de mantindre contactes personals en els polítics aliats, es va entrevistar en vàries ocasions, per separat i conjuntament, en Winston Churchill i Stalin per a conseguir acorts en finalisar la Segona Guerra Mundial en la nomenada Conferència de Yalta. En esta llínea i d'acort en el seu desig de conseguir un enteniment pacífic entre els distints països, va promoure la creació d'una Organisació de les Nacions Unides (ONU). En la seua llabor política, ademés, destaca l'important paper jugat per la seua esposa Eleanor.

Encara que va aprovar i va posar en marcha el proyecte Manhattan, per al desenroll de la bomba atòmica, no va alcançar a decidir sobre el seu us.Predecessor:
Herbert Hoover
Seal of the President of the United States.svg
President dels Estats Units

1932-1945
Successor:
Harry S. Truman