Ramon Sijé

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
(Redirigit des de «Gabriel Sijé»)
Anar a la navegació Anar a la busca

José Ramón Marín Gutiérrez (Oriola (Alacant), 16 de novembre de 1913 - 24 de decembre de 1935), més conegut com Ramón Sijé, fon un escritor valencià.

José Ramón era fill de José Marín Garrigós, comerciant de teixits i Presentació Gutiérrez Fenoll. Va tindre dos germans, Justino (Gabriel Sijé) i Marilola. Va estudiar el bachiller en els jesuïtes de Santo Domingo, i Dret en Múrcia com a alumne lliure.

Des de jove va mantindre una estreta amistat en Miguel Hernández, al que admirava i en qui compartia inquietuts lliteràries i polítiques, a pesar de les seues diferents opinions.

Va fundar la reviste Voluntat junt en Jesús Poveda i el director de la mateixa, Manuel Martínez Fabregat, i El Gall Crisis, junt en atres oriolans, autor d'un ensaig anti-romàntic La decadència de la flauta i el regnat dels fantasmes, que no se va publicar fins a l'any 1973 en pròlec de Manuel Martínez Galiano, per l'Institut d'Estudis Alacantins.

De ferms principis catòlics, Ramón va prestar també atenció a la teologia i a la política, volent expressar en les seues obres tant les seues creències religioses com els seus valors humans.

La mort de Ramón Sijé (de septicèmia al cor, despuix d'una infecció intestinal que el va retindre en el llit a penes deu dies), succeïda en el seu poble natal, Oriola, el dia de Nadal de l'any 1935, va donar lloc a la creació d'una de les obres més conegudes del poeta Miguel Hernández: "Elegia", inclosa en el seu llibre El raig que no cessa .

Obra[editar]

  • El gall crisis, Ajuntament d'Oriola, 1973. ISBN 84-500-6124-5

Enllaços externs[editar]