Gimnasi

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Gimnasi

Un gimnasi és un lloc que permet fer deport i eixercici en un recinte tancat. Només en Espanya, Portugal, Canadà, Estats Units, alguns països de parla hispana i Regne Unit s'utilisa esta paraula per a referir-se a estos recintes. En alemany, en canvi, Gymnasium significa escola secundària.

Etimologia[editar]

La paraula gimnasi deriva de la paraula grega gymnos, que significa nuet. La paraula grega gymnasium significa "lloc a on anar nuet", i s'utilisava en l'Antiga Grècia per a denominar el lloc a on s'educaven els chics jóvens. En estos centres se realisava educació física, que normalment se practicava sense roba, de la mateixa manera que els banys i els estudis.

Per als grecs, l'educació física era tan important com l'aprenentage cognitiu. Molts d'estos gimnasis grecs tenien biblioteques que es podien utilisar després d'un bany relaxant.

HIstòria[editar]

Els primers gimnasis exteriors d'Alemanya varen sorgir gràcies al treball del professor Friedrich Jahn i el grup dels Gimnàstics (Turners, en alemany), un moviment polític del sigle XIX. El primer gimnasi interior va ser, molt possiblement, el de Hesse, construït en l'any 1852 i auspiciat per Adolph Spiess, un entusiaste del deport en les escoles.

En els Estats Units, el moviment dels gimnàstics va aparéixer a mitan sigle XIX i a principis del sigle XX. El primer grup va ser format en Cincinnati, en l'any 1848, que va construir molts gimnasis, per a jóvens i adults, alrededor de Cincinnati i Saint Louis, que tenien una bona part de població d'ascendència germànica.

L'apogeu dels gimnasis de les escoles, els instituts i de les associacions cristianes varen anar eclipsant el moviment dels gimnàstics. El gimnasi de l'Universitat de Harvard, de l'any 1820, se considera el primer dels Estats Units. Com la majoria dels gimnasis de l'época, estava equipat en aparells i màquines per a realisar eixercici. L'Acadèmia Militar dels Estats Units també va construir un gimnasi en West Point (Nova York), de la mateixa manera que ho varen fer molts instituts i campus universitaris.

L'Associació Cristiana de Gent Jove (Young Men's Christian Association, YMCA) va aparéixer en Boston en l'any 1851. Deu anys més tart, unes doscentes YMCA estaven repartides per tot el territori. La majoria d'elles tenien el seu propi gimnasi per a fer deport i jugar.

Els anys 20 varen ser una década molt pròspera en lo que té a vore en la construcció de grans escoles i gimnasis. A lo llarc del sigle XX, els gimnasis varen anar evolucionant com a concepte fins a aplegar als gimnasis de màquines, aparats i eixercicis guiats de l'actualitat.

En la Comunitat Valenciana, la major part de centres seguixen eixe concepte, afegint l'aprenentage d'arts marcials, natació i tècniques de defensa personal dins d'estos recintes.