Grelos

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Grelos

Els grelos o rapini, també coneguts com broccoli rab (raap o raab), broccoletti, broccoli di rape, cime di rapa, rappi o friarielli (a Nàpols) són una verdura consumida a la gastronomia de Galícia, de Portugal i d'Itàlia. Una verdura quasi idèntica, el kai lan forma part de la cuina chinenca.

Característiques[editar]

Esta planta és un membre de la família Brassicaceae, de taxonomia difícil. Normalment els grelos es classifiquen científicament com Brassica rapa subsp. rapa,] dins de la mateixa subespècie que el nap, pero hi ha atres designacions, com Brassica rapa ruvo, Brassica rapa rapifera, Brassica ruvo i Brassica campestris ruvo.

En Galícia les fulles verdes en flors de la planta del nap es tallen quan són tendres i s'anomenen grelos. Tenen un gust molt agradable, llaugerament amarc i picant.

Bollits, els grelos es fan servir per a preparar el caldo gallec. Guisats en "lacon", un producte derivat del porc, els grelos servixen per preparar el lacon con grelos. Este és un dels plats estelars de la cuina gallega i es menja preferentment durant l'época del carnaval.

Referències[editar]