Guillotina

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Guillotina

Una guillotina és un instrument de tall consistent en un gavinet que cau guiat per dos montants verticals. Pot caure en vertical lliurement o ser accionat manualment en diversos sentits. En un principi el tall de la fulla era horisontal pero posteriorment s'optà per un tall inclinat, ya que tallava millor i més ràpit. Està inspirat en un instrument ya utilisat per a la pena capital en Escòcia durant el sigle XIV. Va ser propost en l'any 1789 per Joseph-Ignace Guillotin (1738-1814) a l'Assemblea Nacional de França per a les execucions sense dolor. Del seu llinage ve el nom de guillotina. La va dissenyar el doctor Antoine Louis i la va construir l'alemà Tobias Schmidt, fabricant de pianos.

Adoptada com a mig de suplici únic en l'any 1792, es va utilisar, sobretot, en la Revolució Francesa, especialment durant el periodo que es coneix com a Regnat del Terror (1793-1794), del qual va ser un dels principals responsables Maximilien de Robespierre (1758-1794), eixecutat també en la guillotina víctima de la seua pròpia intolerància. A sovint les eixecucions en la guillotina es convertien en escenificacions públiques en finalitats disciplinàries.

Una de les figures històriques guillotinada va ser Lluís XVI aixina com la reina Maria Antonieta, eixecutada el 16 d'octubre de l'any 1793 davant de tots els ciutadans de París.

La guillotina va ser l'instrument utilisat per aplicar la pena capital per delictes comuns en França fins a l'any 1981, quan esta va ser abolida. Els culpables de delictes militars o contra la seguritat de l'Estat eren eixecutats per mig d'afusellament. L'última eixecució en guillotina en França va ser en l'any 1977, en la presó de Marsella.

També s'usa per a denominar sistemes que usen un mecanisme similar com les finestres de guillotina, d'obertura vertical; una fulla per a tallar paper per pressió o el sistema de regulació del cabal d'aire al motor utilisat en competició i alternatiu a la vàlvula de palometa habitual en els de carrer.