Home Bo

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Tribunal de les Aigües, en la ciutat Valéncia

L'Home Bo és una de les figures més importants de l'història i cultura valenciana.

L'Home Bo, era aquella persona que davant la comunitat actuava i era considerada com a una persona imparcial, justa i sense cap partidisme; una persona honrada. Quan es tenia que lliurar alguna solució a qualsevol conflicte entre les persones, be familiar o no, es cridava a un Home Bo, que decidia i donava la justa solució al problema, podriem dir com un Juge de Pau de l'actualitat.

El calificatiu d'Home Bo ha segut utilisat pel poble valencià, durant el temps, per a diferents motius, tenim el cas del joc tradicional de pilota valenciana, l'Home Bo és aquell que no pren part per cap dels jugadors, no aposta i decidix el punt quan n'hi han baralles, la seua decisió és inapelable. Un atre eixemple és el dels Sindics del Tribunal de les Aigües, que són considerats “Hòmens bons”.

També ha segut costum cridar a un Home Bo quan s'ha tengut que solventar el repartiment d'una herència entre els hereus quan no arribaven a cap acort.

Hui en dia, existix la fòrmula “acompañado de hombre bueno” en els actes jurídics, que corre a càrrec d'advocats, normalment.

Vore també[editar]