Honorato Juan

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Honorat Joan i Escrivà
Nacionalitat: Valenciana
Ocupació: Humaniste, escritor i religiós.
Naiximent: 1507
Lloc de naiximent: Xàtiva, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 1566
Lloc de defunció: Burgo de Osma, Castella

Honorato Juan, Honorat Joan i Escrivà (Xàtiva, 1507- † Burgo de Osma, Sòria, 1566), fon un intelectual i religiós valencià. Entrà en la cort de Felip II, i fon preceptor de Carles d'Austria i bisbe del Burgo de Osma. La vida d'Honorat Joan està lligada a la Cort dels Aústries, ya que Carles V li encomanà la llabor de participar en la formació del seu hereu, el que seria el rei Felip II i també del malaurat príncip Carles.

Biografia[editar]

Honorat Joan fon un humaniste, escritor i religiós. Estudià en Lovaina, tenint com a mestre a Lluís Vives en el qual adquirí coneiximents de llatí i grec, filosofia, matemàtiques, jurisprudència i història. Estigué al servici de Carles V, ajudà a la formació de Felip II, despuix fon mestre del seu fill (el príncip Carles) i en l'any 1564 fon nomenat bisbe d'Osma, del Burgo de Osma.

Honorat Joan fon discípul de Lluís Vives, el seu principal mestre, i d'atres com Zurita, Arias Montano o el Papa Marcelo II.

Honorat Joan menciona a Lluís Vives en afecte en un de sos Diàlecs. És autor d'un Vocabulari Valencià-Castellà que fon editat en l'any 1555.

Vocabulari Valencià-Castellà[editar]

El Vocabulari Valencià-Castellà, l'autor de l'edició original fon Joan de Resa – pseudònim d'Honorat Joan -, el qual feu este vocabulari per a la millor comprensió dels castellans de les obres d'Ausias March, que varen ser publicades en Valladolit en l'any 1555, en Llengua Valenciana, de les quals este Vocabulario formà part.

Bibliografia[editar]

  • SANCHIS MORENO, F.J. Honorato Juan: vida y recuerdo de un maestro de príncipes (Valéncia, 2002). ISBN: 84-482-3093-0