Honorato Juan

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Honorat Joan i Escrivà
Nacionalitat: Valenciana
Ocupació: Humaniste, escritor i religiós.
Naiximent: 1507
Lloc de naiximent: Xàtiva, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 1566
Lloc de defunció: Burgo de Osma, Castella

Honorato Juan, Honorat Joan i Escrivà (Xàtiva, 1507- † Burgo de Osma, 1566), fon un intelectual i religiós valencià. Entrà en la cort de Felip II, i fon preceptor de Carles d'Austria i bisbe del Burgo de Osma.

Honorat Joan fon un humaniste, escritor i religiós. Estudià en Lovaina, tenint com a mestre a Lluís Vives en el qual adquirí coneiximents de llatí i grec, filosofia, matemàtiques, jurisprudència i història. Estigué al servici de Carles V, ajudà a la formació de Felip II, despuix fon mestre del seu fill (el príncip Carles) i en l'any 1564 fon nomenat bisbe d'Osma, del Burgo de Osma.

Honorat Joan fon discípul de Lluís Vives, al qual el menciona en afecte en un de sos Diàlecs. És autor d'un Vocabulari Valencià-Castellà que fon editat en l'any 1555.

El Vocabulari Valencià-Castellà, l'autor de l'edició original fon Joan de Resa – pseudònim d'Honorat Joan -, el qual feu este vocabulari per a la millor comprensió dels castellans de les obres d'Ausias March, que varen ser publicades en Valladolit en l'any 1555, en Llengua Valenciana, de les quals este Vocabulario formà part.

Bibliografia[editar]

  • SANCHIS MORENO, F. J, "Honorato Juan: vida y recuerdo de un maestro de príncipes", Valencia, 2002, ISBN 84-482-3093-0