Ibn Jafaya

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Abu Ishaq Ibrahim Ibn Jafaya, conegut popularment com a Ibn Jafaya (Alzira, 1058 o 1060 - 25 de juny de 1139), fon un escritor i poeta àrap.

Ibn Jafaya, naixqué en l'any 1058 en la població valenciana d'Alzira, en la comarca de La Ribera. Com era ric, tenia temps lliure i ho usava per a escriure poesia. La prosa i poesia de Ibn Jafaya destaca per la seua naturalitat, sensualitat i sofisticació, resultant d'interés la descripció dels paisages, riu, jardins i cases de la seua ciutat natal d'Alzira, que considerava la flor de Al-Andalus.

Ibn Jafaya va gojar de la fama en vida i els seus versos varen ser ràpidament reproduïts pel món àrap. Fon considerat “el poeta andalusí per excelència” segons Al-Maqqari de Tremecén, un dels més famosos historiadors del món àrap, que va proclamar la seua admiració per ell i el va comparar en un atre famós poeta, As-Sanawbarí, també gran cantor i amant dels jardins.

La seua obra està present en antologies poètiques i llibres de text del món àrap, lo que el convertix en un dels grans poetes en eixe idioma de tots els temps. Ademés, segons l'historiador alzireny Anfós Rovira, Ibn Jafaya fon “el millor glossador del riu Xúquer”, que en àrap significa “devastador”, aixina nomenat pel gran cabal que arrastrava en temps del Al-Andalus.

He tornat a Alzira

entre el tro que retomba en el meu oït

i la pluja que assota els meus muscles,

com un au paralisada per les aigües

els pollets de les quals estan en el niu, atormentats,

veent cóm es derroquen els murs

baix el pes continu dels núvols.


La mar de la riada,

onades de fanc;

el cel, generós en llàgrimes;

els edificis, badats,

humiliats com a captius

davant el tirà.


Els edificis es venien avall

inclinant-se a terra

com ho farien les comissions

davant dels reis.

Es diria que imitaven

als fidels en oració.
Ibn Jafaya

Vore també[editar]

Referències[editar]