Idioma polac

De L'Enciclopèdia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Polac
Polski
Pronunciació: AFI:
Atres denominacions:
Parlat en: Polònia
Regió:
Parlants: 50 millons
Rànquing:
Família: Indoeuropeu

 Eslau
   Occidental
    Lejític
     Polac

estatus oficial
Llengua oficial de: Polònia, Unió Europea, Comtat de Vilna (Lituània)
Regulat per: Rada Języka Polskiego (Consell del Idioma Polac)
còdics de la llengua
ISO 639-1 pl
ISO 639-2 pol
ISO/FDIS 639-3 pol
SIL
vore també: llengua

El polac és una llengua eslava del grup occidental parlat principalment en Polònia. S'escriu en el alfabet llatí, en gran us de dígrafs i signes diacrítics extres.

El polac es parla principalment en Polònia, pero els emigrants han portat el idioma en si mateixos, per lo que n'hi ha un número significatiu de polacoparlants en Alemanya, Argentina, Australia, Austria, Bèlgica, Brasil, Canadà, la República Checha, Eslovàquia, Espanya, Estats Units, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Israel, Kazajistà, Letònia, Mèxic, Països Baixos, Regne Unit, República de Sudàfrica, Rumania, Rúsia, Suècia i Uruguay.

Ademés, encara existixen minories polacoparlants en les terres anexionaes per la Unió Soviètica despuix de la Segon Guerra Mundial: Bielorrúsia, Lituània i Ucrània.

Estatus oficial[editar]

El polac és idioma oficial de Polònia, aixina com del comtat de Vilna (Lituània).

Dialectes[editar]

El polac té varis dialectes que corresponen bàsicament a les antigues divisons tribals: els més significatius (en número de parlants) són el de la Gran Polònia (en el noroest), el de la Chicoteta Polònia (surest=, el mazovià (Mazòvia i Mazúria) i el silesi (Slaskie, Silèsia). El mazovià compartix algunes característiques en el kashubo, del qual els seus parlants (entre 100.000 i més de 200.000) viuen al oest de Gdansk prop del Mar Bàltic.

N'hi han chicotetes comunitats de parlants dels idiomes bielorrús, ucranià i alemà, aixina com algunes varietats del idioma romaní.

Alfabet[editar]

El alfabet polac té 32 caracters; 0 són vocàlics i 23 són consonàntics.

A Ą B C Ć D E Ę F G H I J K L Ł M N Ń O Ó P R S Ś T U W Y Z Ź Ż
a ą b c ć d e ę f g h i j k l ł m n ń o ó p r s ś t u w y z ź ż

També existixen lletres importades d'atres llengües, pero són molt poc gastaes.

Q V X - q v x

En els últims temps està de moda utilisar eixos caracters en la jerga jovenil, com per eixemple en el restaurant varsovià Qchnia, o kuchnia significa cuina.

Eixemples[editar]

Wszyscy ludzie rodzą się wolni i równi pod względem swej godności i swych praw. Są oni obdarzeni rozumem i sumieniem i powinni postępować wobec innych w duchu braterstwa.

Tots els sers humans naixen lliures i iguals en dignitat i drets i, dotats com estan de raó i conciència, deuen comportar-se'n fraternalment els uns en els atres.

Vore també[editar]

  • Polònia
  • Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/Idioma polaco de la Wikipedia en espanyol, baix llicència GFDL.
Llengües eslaves
Rus · Ucranià · Bielorrús · Chec · Eslovac · Serbocroata · Croata · Serbi · Bosni · Esloveny · Búlgar · Macedoni · Antic eslau · Montenegrí · Polac · Sòrap · Casubi