Iglésia de fusta d'Eidsborg

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
L'iglésia de fusta d'Eidsborg.

L'iglésia de fusta d'Eidsborg és una stavkirke noruega de mitan sigle XIII. S'ubica en el poblat del mateix nom, en el municipi de Tokke, en Telemark. Està dedicada a Sant Nicolau de Bari.

Actualment és una de les stavkirke millor conservades. Encara que va anar parcialment reconstruïda en el sigle XIX, la reconstrucció no va afectar majorment l'estructura ni la forma migeval de l'iglésia. Una nova restauració va ocórrer en la década de 1920.

Fotografia de Axel Lindahl, entre 1880 i 1890. S'aprecia el corredor fragmentat.

És una iglésia tipo A («d'una sola nau»). La nau rectangular va ser estesa cap a l'orient entre 1845 i 1850, per lo que el cor va tindre que ser derribat i tornat a construir en eixa mateixa época.

L'iglésia està rodejada en els quatre costats per un corredor, que proporciona protecció i soport adicional; d'este són originals algunes parts dels costats nort i sur. En l'introducció de finestres laterals, el corredor es va fragmentar, pero la reconstrucció del sigle XX va modificar les finestres i va reconstruir totalment el corredor.

La torre, en la part occidental de l'anguilera del sostre de la nau, és una reconstrucció de 1693.

En l'interior de les parets de la nau hi ha pintures renaixentistes del sigle XVII, que varen ser restaurades en 1929. Hi ha també rastres de pintura migeval, i dos panels originals de la desapareguda stavkirke de Lårdal.

La major part de l'inventari és de temps posteriors a la reforma protestant, llevat un crucifix migeval de fusta.

Encara és amprada com el temple parroquial luterà d'Eidsborg.