Infusió

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Una infusió és una beguda obtinguda de les fulles seques, parts de les flors o dels fruits de diverses herbes aromàtiques, a les quals se'ls aboca o se les introduïx en aigua a una temperatura major a l'ambient, pero sense aplegar a bollir. Si l'aigua bull se li considera cocció.

Història[editar]

El café entrà en la nostra història a través del món àrap. Pareix demostrat que les tribus nómades d'Etiopia i Aràbia, a on l'arbre del café creix silvestre, el consumien, encara que no el prenien en forma de beguda sino que el machucaven i barrejaven en greix, formant unes boles que s'anaven menjant en els seus viages. Les infusions mes comunes son: Café, , Mate, Camamirla, Tila i Orchata.

Accepció química[editar]

En química, se denomina aixina a l'acció d'extraure d'un producte, mescla o solució (tant com al producte extret) les parts solubles en aigua a una temperatura major a l'ambient, i menor a la de bollida.

Accepció en medicina[editar]

Una infusió és una dissolució que te com a objectiu clínic pròxim ser injectada en algun compartiment corporal, generalment el torrent circulatori venós; en este cas se denomina infusió intravenosa (IV) o endovenosa (EV). Pero, en el cas de que el compartiment fora la llum del tubo digestiu i eixa infusió fora introduïda per la boca, tal infusió se deu de denominar infusió oral, per eixemple, una infusió de té.

Ordinàriament les infusions són dissolucions aquoses en algun solut, es dir, el resultat de diluir un solut en aigua pero sense que esta continga solut sobrenadant, depositat en el fondo del recipient o surant en algun punt de la massa de dissolvent. El solut serà sempre la substància que va a ser dissolta en el diluent. Son possibles dissolucions en dissolvents distints a l'aigua, per eixemple, alcohol o algun líquit oliós i el solut pot ser matèria sòlida com, per eixemple, sal comú, gaseosa com, per eixemple, anhídrit carbònic injectat a pressió o una substància líquida com, per eixemple, àcit acètic.

Referències[editar]