Institució

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Una institució és una plataforma per actuar conjuntament dotada d'un determinat poder i de mecanismes especialisats. Les creen els actors que actuen autònomament (reactius, cognitius, creatius) en una situació de multidependència.

Els actors que actuen conjuntament s'enfronten a situacions que han de superar. En els casos més complicats cal que estructuren les relacions entre ells per coordinar-se, esta és la raó de l'institució. Necessiten crear unes normes, regles i en definitiva un règim de coordinació per regular les seues accions i actuar colectivament.

Les institucions tenen una doble dimensió. Per una banda permeten participar als individus i per atra els exclouen. També té una cara externa (manera de presentar-se al món) i una cara interna (manera de treballar internament).

Les institucions fan que el Govern deixe de ser qui governa. Es creen sobre institucions ya existents, les societat no són taules rases, per tant ya existixen taules de comportament.

Si es partix de la base de qué les institucions són els mijos pels quals actuen colectivament els eixemples d'institucions podrien ser molts i de molt variada temàtica. Aixina, són institucions:

És un dels principals objectes d'estudi de la política, sociologia i també de l'història, ya que la seua evolució classifica els diferents periodos o sistemes aixina com les relacions i la forma d'actuar colectivament dels individus.

Vore també[editar | editar còdic]