José Luis León Roca

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
José Luis León Roca
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Escritor, noveliste i investigador.
Naiximent: 29 d'octubre de 1916
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 20 de juny de 2007
Lloc de defunció: Viver, Regne de Valéncia, Espanya

José Luis León Roca (Valéncia, 29 d'octubre de 1916 - Viver, 20 de juny de 2007). Fon un escritor, noveliste i investigador valencià. Considerat el més important expert sobre la vida i l'obra de l'escritor valencià Vicent Blasco Ibáñez.

Trayectòria professional[editar]

José Luis León Roca va nàixer en l'any 1916, en la ciutat de Valéncia. De formació autodidacta, el seu treball d'investigació i erudició es va centrar en la vida valenciana del sigle XIX.

José Luis León Roca, medalla d'Or de la Ciutat de Valéncia, es va dedicar a l'investigació sobre la vida i la producció novelística de l'escritor i polític valencià Vicent Blasco Ibáñez i va ser l'autor de la seua més completa biografia.

Com a expert en este gran noveliste valencià, León Roca va promoure associacions, jornades i congressos internacionals sobre la personalitat de Vicent Blasco Ibáñez, com el que es va celebrar en Valéncia a principis de l'any 1981 en el que varen participar més de doscents experts nacionals i internacionals.

Fon l'animador i fundador de la tertúlia La Vesperal, que a principis de la década dels cinquanta del sigle XX va reunir en la seua casa de Patraix a una série d'intelectuals i artistes progressistes valencians.

Colaborà activament en la prensa periòdica, sobretot en el periòdic Las Provincias, i ha escrit llibres de temàtica valenciana. Les seues publicacions venen firmades com J.L. León Roca.

Obra[editar]

Entre les seues obres destaquen Cala preciosa (1942) i Los Romeu, en la que va obtindre el Premi Valéncia de Lliteratura en 1954, ademés de l'estudi Blasco Ibáñez i la Valéncia del seu temps, en el que va conseguir el Premi Senyera d'investigacions històriques.

Recopilà i prologà els artículs que componen el llibre pòstum de Blasco Ibáñez, Crónicas de viajes (1968) i va ser autor del llibre Blasco Ibáñez, política i periodisme (1970). En l'any 1973 va reeditar en edició facsímil l'obra Los fills de la morta-viva de Constantí Llombart, fundador de la Renaixença valenciana.

Enllaços externs[editar]