Juli Moreno i Moreno

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
(Redirigit des de «Juli Moreno»)
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Juli Moreno i Moreno
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Historiador i professor de llengua valenciana
Naiximent:
Lloc de naiximent: Montroy, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Juli Moreno i Moreno, naix en la població de Montroy (Valéncia), en La Vall dels Alcalans (La Ribera Alta). És un historiador i professor de llengua valenciana.

Estudis[editar]

És Mestre-Diplomat per l'Escola Universitària del Professorat d'Educació General Bàsica de Valéncia. Llicenciat en Geografia i Història per l'Universitat de Valéncia i Professor de llengua valenciana per Lo Rat Penat.

Trayectòria cultural[editar]

Ha segut director de la Secció de Llengua i Cultura Valencianes de Lo Rat Penat des de l'any 1990 fins a l'any 1998; entitat de la que ha segut també, Secretari General des de l'any 1990 fins a l'any 1998.

Fundador, secretari i president de l'Agrupació Cultural "Els Alcalans" de Montroy. Ha eixercit la seua professió de mestre des de l'any 1984 fins a l'any 1996, sent ara responsable de diferents programes jovenils en l'Administració Autònoma. Ha organisat i dirigit diferents cursos de Cultura Valenciana en diferents associacions del Regne de Valéncia. És president de l'associació Rogle Constanti Llombart de Cultura Valenciana des de l'any 2005.

Premis[editar]

Ha guanyat diversos premis en els Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia i està en possessió de diferents distincions: La Medalla dels Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia per la seua dedicació ratpenatista (1983), el Premi "Fede i Àngels" concedit per l'Associació Amics de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (1993), Medalla d'argent de Lo Rat Penat per la seua llabor i participació en la redacció i com a colaborador en la revista Lo Rat (1995) i està en possessió del Premi Fadrí "Josep Mª Guinot a les lletres valencianes" de l'associació Cardona i Vives", concedit per esta entitat castellonenca en l'any 1999.

En l'any 2018, Juli Moreno és premiat en el Premi Llealtat que otorga l'entitat cultural valenciana Grup d'Acció Valencianista (GAV).

Obra[editar]

Portada del llibre "Francesc de Vinatea"

És autor d'Aproximació a l'història de Lo Rat Penat, 1994, i coautor de diferents publicacions, entre les que destaquen:

Ha colaborat també en l'elaboració del Diccionari de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV).

Ha participat en programes de ràdio, pronunciat conferències, presentant llibres i publicacions, guioniste i co-guioniste d'espectàculs dels Jocs Florals, a més de coordinador-responsable dels actes commemoratius que Lo Rat Penat organisà en el 600 aniversari de la mort d'Ausias March (1998) i és assessor tècnic i llingüístic de la Secció de Publicacions de Lo Rat Penat.

Vore també[editar]

Enllaços externs[editar]