L'Alqueria dels Flares

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

L'Alqueria dels Flares, constituí un assentament humà de l'época islàmica, era una alqueria musulmana pertanyent al senyoriu de Rebollet, en realitat més que una alqueria a soles podria considerar-se com a una pedania. Segons l'antic prior del Monasteri de Sant Jerònim de Cotalba, en l'any 1411, el cavaller Arnalt Roger fea donació d'una de les alqueries situades en el terme de Rebollet, en el monasteri de Cotalba i a un germà seu qui, finalment, vengué la seua part als jerònims de Cotalba, que li donaven el topònim.

El llogaret de l'Alqueria dels Flares, abans de Don Ciscar, fon finalment venuda, en l'any 1513, al Senyor d'Oliva Serafí de Centellas, raó per la qual acabà integrant-se en ple domini en el comtat d'Oliva. S'emplaçava en el creuament del camí de Rafelcofer a la Marjal de Piles i l'antic camí real de Gandia en Oliva. La Vicaria de Rafelcofer fon creada en l'any 1535 en el marc d'aquell últim intent per a controlar i cristianisat als mudéixars, de la part nort del terme de Rebollet; les Alqueries i l'Alcudiolà, llavors ya batejats a la força.

Quedà despoblada en l'expulsió dels moriscs quan contava en uns 36 focs o cases, es dir, uns pocs més que l'Alqueria de la Contesa, que sí fon repoblada i que contà en una carta pobla de l'any 1611. L'Alqueria de la Contesa provenia d'una fundació posterior a l'Alqueria dels Flares, que també era cridada l'Alqueria Nova i fon creada cap a l'any 1480.