L'Olla

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Estava situada en la serra Calderona, en una zona pertanyent al municipi de Marines, de la comarca del Camp del Turia, de la província de Valéncia. Se troba a uns 5 quilómetros al nort del barranc de Carraixet, prop del cridat Marines Velll (actualment abandonat després de l'allau de pedres que pati en l'any 1957 i que donà pas a la creació del Marines Nou).

El cridat poblat d'Olla, del que la torre forma part, fon una antiga alqueria islàmica de la que encara queden restos de lo que fon un sistema de rec. Com a conseqüència de l'expulsió dels moriscs, este llogaret fon perdent població, pese a lo qual, fon habitada fins que s'abandonà definitivament en el sigle XIX.

De totes les seues construccions destaca sense dubte la torre, que ademés de protegir el poblat servia de conexió en el castell del Real; el qual junt en els castells de Chelva i Morvedre, defenien el nort de la zona de Valéncia dels possibles atacs dels cristians d'Aragó. Actualment tot el poblat està en un estat ruïnós pese a que està declarat be d'Interés cultural, en anotament ministerial número: R-I-51-0010667, i data d'anotament 18 de juliol de 2001.