La Panderola

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar

La Companyia del Tramvia a vapor d'Onda al Grau de Castelló de la Plana fon una empresa ferroviària espanyola -constituïda el 13 de juliol de l'any 1887 i que contà en grans aportacions de capital procedent d'accionistes castellonencs- que va explotar des de l'any 1888 fins a l'any 1963 una llínea de tren, coneguda popularment com La Panderola, que unia la localitat d'Onda en el Grau de Castelló, travessant Vilarreal, Almassora i Castelló. Des de l'any 1907 fins a l'any 1956 la companyia va explotar un ramal que unia Vilarreal en Burriana i el seu port.

El dilluns 4 de juny de 1888 es varen iniciar els treballs de colocació del material fix de via en la secció entre Castelló i el Grau. Un més despuix, el 18 de juliol, es va realisar la primera prova oficial en un comboi que va partir des de Castelló, de modo que, contant en l'informe favorable de la Jefatura d'Obres Públiques aixina com en els oportuns permissos oficials, la companyia va procedir a inaugurar la llínea el 13 d'agost de 1888.

Esta locomotora que marcaria el viure econòmic i social de Castelló fon indiscutiblement una de les infraestructures de transport més importants de la província de Castelló. El desenroll d'Almassora, Burriana, Castelló, el Grau de Castelló, Onda i Vilarreal va estar marcat per este tramvia, tantes voltes enyorat, que es va erigir com a peça clau de l'economia i de la societat castellonenca des de l'any 1888 fins a l'any 1963. L'1 de setembre de 1963 va deixar de funcionar La Panderola, el ferrocarril de via estreta que durant 75 anys va traslladar persones alegrement entre el Grau de Castelló, Castelló, Almassora, Vilarreal, Onda, Burriana i el Grau de Burriana.

El nom de Panderola es devia al color de la seua màquina de vapor, el combustible del qual era el carbó, i a lo llent i irregular de la seua marcha.

Despuix del tancament de la llínea, una de les màquines originals va estar exposta fins a finals del sigle XX en el Parc Ribalta, com a element decoratiu i d'oci infantil. Finalment fon retirada i actualment està exposta en el Parc de la Panderola en el Grau de Castelló.

Estava previst que per a l'any 2009 es construïra el Museu de la Panderola dins de la nova zona d'oci del port.

Enllaços externs[editar]