Llínea C-4 (Rodalies Valéncia)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

La llínea C-4 de Rodalies Valéncia recorre 2 quilómetros a lo llarc de la província de Valéncia, Comunitat Valenciana, Espanya, entre les estacions de Valéncia-Sant Isidre i Chirivella-l'Alter. Al seu pas, discorre pels municipis de Valéncia i Chirivella.

Recorregut[editar]

La llínea comença el seu recorregut en l'estació de Valéncia-Sant Isidre, on té correspondència en les llínees Llínea 1 i Llínea 5 de MetroValencia, aixina com en la llínea Madrid-CercaniasC3.png de Rodalies Valéncia i en la L-5 de Mija Distancia Renfe. Després de separar-se la via de la llínea Valéncia-Utiel, li seguix l'Estació de Chirivella-l'Alter, on finalisa el seu curt trayecte.

La freqüència dels trens varia en funció del dia. De dilluns a divendres la freqüència és de 30 minuts durant tot el dia exceptuant els trams horaris (11.20 a 12.20; 16.20 a 17.20) on és de 1 hora. En dies festius i laborals d'agost la freqüència és de 1 hora durant tot el dia.

Història[editar]

L'orige de la llínea se remonta quant se posa en funcionament, el dia 23 de maig de 1889, el tram del ferrocarril Valéncia-Llíria.

Fins a l'any 1984 fon prestat el servici fins a la localitat de Llíria, pero el fet de que esta i Benaguasil contaran en una parada de via estreta (FEVE i posteriorment en 1986 FGV) feu que se suprimiren les parades ferroviàries de Llíria, Benaguasil i Vilamarchant deixant com estació terme la Ribarroja del Túria. Encara aixina en anys posteriors se seguí utilisant este tram per al tràfic de mercaderies fins a la seua total desmantellació a finals dels anys 90.

No fon fins a 1992 quant la llínea passà a formar part de la ret de Rodalies Valéncia, en la denominació actual, LogoC4valencia.png, encara que fins a 1996 els servicis eren prestats per trens regionals cedits a Rodalies. En principi, contava en les estacions de Valéncia-Nort, Vara de Quart, Chirivella (ara Chirivella-l'Alter), Quart de Poblet, Manises, Manises-Aeroport, La Presa, La Masia de Traver i Ribarroja del Túria.

En l'any 2004 fon aprovat un acort entre el Ministeri de Foment i la Generalitat Valenciana en el que l'explotació del tram Aeroport-Valéncia passaria a assumir-se per la llínea Llínea 5 de MetroValencia en substitució de la LogoC4valencia.png i el metro donaria servici a Ribarroja del Túria i a Vilamarchant, recuperant aixina la conexió ferroviària perduda en 1984 per esta última.

En l'any 2005 fon interrompuda la circulació en el tram entre Quart de Poblet i Ribarroja del Túria per les obres del metro, passant la LogoC4valencia.png a circular entre les estacions de Valéncia-Nort i Quart de Poblet.

En febrer de l'any 2007 s'inaugura la nova estació de Quart de Poblet de MetroValencia, donant aixina el pas directe a la desmantellació de la llínea, pero l'alcalde de Chirivella a través de pressions polítiques va conseguir que la llínea se mantinga circulant en el tram Valéncia-Nort - Chirivella-l'Alter en a soles 3 estacions en servici.

En 2008, per motiu de les obres de l'accés de la llínea d'alta velocitat a Valéncia, entrà en servici l'estació de Valéncia-Sant Isidre, (en substitució de Vara de Quart), i en abril d'eixe any fon suprimida la parada de Valéncia-Nort, degut a l'interrupció de la circulació ferroviària entre esta i Vara de Quart (ara Valéncia-San Isidre).

Ampliacions[editar]

L'únic proyecte d'ampliació de la llínea LogoC4valencia.png consistix en la construcció d'una nova parada en la llínea C-3 a 200 metros de la parada actual de Chirivella-l'Alter situada entre les estacions de Valéncia-Sant Isidre i la de Chirivella-Alqueries. En esta obra, se pretén desmantellar per complet la C-4 i permetre la seua integració total en la C-3.

Enllaços externs[editar]

Referències[editar]