Llonja de l'Oli

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda

L'antiga Llonja dels Mercaders era coneguda com "Llonja Vella", o Llonja de l'Oli puix este era el comerç que majoritàriament allí es realisava. Es trobava ubicada en l'actual Plaça del doctor Collado, molt propenca de l'actual Llonja dels Mercaders, del sigle XV.

Era l'antiga llonja dels mercaders un edifici d'estil gòtic construït provablement en anterioritat a l'any 1314 encara que la seua estructura va ser el frut d'una successiva série d'ampliacions en distintes époques.

Ténia planta rectangular i ya en l'any 1346 va tindre que ser ampliada. L'edifici contava en un porche format per arqueries a l'estil de les llògies del mediterràneu, puix en 1377 consta que les mateixes es varen tancar per mig d'un reixat. En 1444 novament té que ser ampliada i en dos dels seus cantons es coloquen dos escultures jagantesques (atlantes) que el poble va començar a conéixer-les com Engonari i Engonariesa.

En l'any 1734 s'ordena tancar en portes, tres dels seus costats segons es diu per a evitar els desordenes i baralles que allí es produïxen constantment.

Per raons urbanístiques i per estar fora d'us va ser derribada en l'any 1877.

Referències[editar]