Llorens de Clavell

De L'Enciclopèdia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Josep Llorens de Clavell
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Notari, croniste i escrivà.
Naiximent: 4 de juliol, 1670
Lloc de naiximent: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 23 de giner, 1734
Lloc de defunció: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya

Josep Llorens de Clavell (Castelló, 4 de juliol de 1670 - 23 de giner de 1734). Notari, croniste i escrivà.

Llorens de Clavell forma part de l'història de Castelló com a protagonista i com a cronista de la mateixa. Son pare era natural de Nules i sa mare d'Almenara. Son pare va treballar de boticari en la ciutat de Castelló.

De la mà del notari Jaume Cases, que tenia estudi obert en el carrer del Diner i la Mealla, va deprendre l'art de la notaria, que va eixercir pel seu conte des de 1683.

La seua vida va transcòrrer entre dos sigles i baix dos dinasties, en la guerra de Successió per mig, de la que va ser testic i víctima. En 1707, data significativa, va ser suspés en l'ofici, en el que va ser repost en 1710 com a escrivà de la nova institució municipal. Les pàgines finals dels seus protocols les va omplir de notes històriques, i com a secretari de l'Ajuntament va eixercitar el treball d'archiver i croniste. Una gran part del Llibre Vert de l'Archiu Municipal (iniciat en 1588) la va omplir Llorens en interessantíssimes anotacions. Va escriure numeroses anotacions que constituïxen una espècie d'història de la ciutat de Castelló.

Va deixar escrita una "Crònica de Castelló" que va permanéixer durant molts anys extraviada i que fon recuperada, transcrita i publicada per l'historiador castellonenc Enric Guinot Rodríguez en l'any 1990.

Llorens de Clavell va prendre possessió com a escrivà de l'Ajuntament de Castelló, és dir: el càrrec que actualment és conegut com a Secretari General, i va permanéixer en ell durant 24 anys.

El nom de Llorens de Clavell es troba íntimament lligat a lo que durant sigles s'ha dit sobre dos temes fonamentals de l'història de Castelló: els orígens i fundació de Castelló de la Plana, i la troballa de l'image de la Mare de Deu del Lledó.

Enllaços externs[editar]