Lluís Dubón

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Lluís Dubón Portalés
Cdub.jpg
Cartell de Dubón
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Pintor i dibuixant
Naiximent: 17 de juliol de 1892
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 28 d'agost de 1952
Lloc de defunció: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya


Lluís Dubón Portalés (Valéncia 1892 - 1953) fon un pintor, ilustrador, dibuixant d'historietes i artista faller valencià. Guanyador de gran cantitat de premis en totes estes àrees, pertany a la primera generació d'autors del còmic valencià, junt a noms com Juan Pérez del Muro i Enrique Pertegás.


Biografia[editar]

Lluís Dubón naixqué en el n.º 11 del carrer de la Tapineria, en la ciutat de Valéncia, el 16 de juliol de 1892. va estudiar en l'Escola de Belles Arts de San Carlos i com a pintor, va obtindre en l'any 1909 la Medalla d'Argent en l'Exposició Regional Valenciana.

Dubón pinta i dibuixa en soltura i habilitat, millorant més cada dia, i en 1909, en 17 anys, guanya la Medalla d'Argent de l'Exposició Regional Valenciana.​ A partir d'eixe moment serà habitual colaborador de les més importants revistes gràfiques de la seua época: El Guante Blanco, El Cuento del Dumenche i La Semana Gráfica.

En l'any 1916 guanya la Medalla d'Argent en la Secció de Cartells i Dibuixos de l'Exposició de Pintura i Escultura de la Joventut Artística Valenciana, i el Primer Premi de Cartells dels Festeigs de Maig.

En 1922 es va traslladar a Madrit, en ser contractat com a director artístic.

En l'any 1932 va tornar a Valéncia, a on des de fa uns anys venia publicant la historieta Fábulas ilustradas en el suplement Los Chicos, publicat en El Mercantil Valenciano.

Durant la Guerra Civil va realisar cartells de propaganda republicana, a destacar un famós cartell per a Esquerra Valenciana en una alegoria de la república vestida de fallera i una gran estrelada, treball conegut com "el cartell de Dubón".

Obra[editar]

  • 1930 Lilí, el Mono Sabio en "Macaquete"
  • 1930 Travesuras del Mono Poli en "Macaquete"
  • 1931 El Gigante Trotamundos en "Macaquete"
  • 1931 Cosas de Polichinela en "Macaquete"
  • 1931 20.000 kilómetros de viaje aéreo en "Macaquete"
  • 1932 Fábulas ilustradas en "Los Chicos"
  • 1932 Cosas de Don Rufo y Pirulo en "Niños"

Vore també[editar]