Mèrida

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Mèrida
Anfiteatre Romà de Mèrida

Mèrida (de l'àrap ماردة Mārida, i este del llatí Emerita, en castellà Mérida)[1] és una ciutat espanyola, capital d'Extremadura i seu de les seues institucions de govern. Aixina mateix és la capital de la comarca de Terra de Mérida - Vegues Baixes, situada en el nort de la província de Badajoz. És seu de l'Archidiòcesis de Mèrida-Badajoz i del Partit judicial de Mèrida.

Mèrida fon fundada per Roma en l'any 25 a. C. per orde de l'emperador Octavi August per a servir de retir als soldats veterans (emèrits) de les legions V Alaudae i X Gemina. La ciutat, una de les més importants de tota Hispania, fon dotada en totes les comoditats d'una gran urbs romana i eixercí de capital de la província romana de Lusitania. Posteriorment a les invasions barbares, a partir del sigle V d. C., Mérida seguí sent un important enclave i aplegà a ser capital de tot el Regne Visigot d'Hispania en el sigle VI. En l'any 713 la ciutat caigué en mans musulmanes, en les que permaneixqué fins a la seua reconquista pels cristians en 1230. En reconeiximent al seu esplendor passat, en l'any 1983 fon designada capital de la comunitat autònoma d'Extremadura.

Mèrida se troba geogràficament casi en el centre de la regió, travessada pel riu Guadiana i el riu Albarregas i a 217 metros d'altitut. El «Conjunt arqueològic de Mèrida» fon declarat per la Unesco, en l'any 1993, Patrimoni de l'Humanitat, degut al seu important interés històric i monumental. Econòmicament, Mèrida és una ciutat de servicis, en una creixent importància en el sector industrial i un casi extinguit sector primari. Te el títul de Molt Noble, Antiga, Gran i Lleal Ciutat de Mèrida.

Referencies[editar]

Enllaços externs[editar]

Ajuntament de Mèrida