Magnòlia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Magnòlia
Magnòlies


La Magnòlia és un gran gènero de plantes en flors. Conta en unes 210 espècies. Magnòlia grandiflora és la magnòlia per excelència dins la subclasse Magnolioideae de la família Magnoliaceae.

La distribució natural d'este gènero té una distribució disjunta, en un centre principal a l'est i sur-est d'Àsia i un centre secundari a l'est de Nort Amèrica, les Antilles occidentals i algunes espècies en Amèrica del Sur.

El gènero rep este nom en honor del botànic Pierre Magnol.

Magnòlia és un gènero antic. Va evolucionar abans de que aparegueren les abelles i les flors s'adaptaren a la polinisació per coleòpters. Per això les flors de Magnolia són resistents a les mossegades d'estos insectes. Espècies fòssils de M. acuminata daten de fa 20 millons d'anys, i plantes de la família Magnoliaceae daten de fa 95 millons d'anys. Un atre aspecte primitiu de les magnolies és el de no tindre diferenciats els sépals dels pétals.


Usos[editar]

El gènero Magnolia té interés en jardineria. També s'han fet híbrits en molt d'èxit. En algunes parts del Japó es fan servir les fulles de magnolies com plats per a menjar. Com a medicinal M. officinalis s'ha fet servir en la medicina chinesca tradicional. L'escorça conté compostos polifenòlics d'interés en el tractament de l'ansietat. També s'usen en pastes dentífriques contra la càries i la peridontitis dental.

Referències[editar]