Manifest del Partit Comuniste

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
El manifest Comuniste

El Manifest Comuniste (alemà: Das Kommunisitische Manifest) fon el programa teòric i pràctic, destinat a la publicitat, de la Lliga Comunista, una organisació obrera internacional. Va ser redactat en novembre de 1847 per Karl Marx i Friedrich Engels, per encàrrec del partit.

Publicat inicialment en alemà (1848), no veu la llum en Anglaterra fins l'any 1850. Va tindre una gran popularitat entre el moviment obrer de la segona mitat del sigle XIX i fon reeditat en numeroses ocasions i traduït a la major part de les llengües europees.

El manuscrit va ser traduït a diverses llengües europees als pocs mesos de ser acabat. En 1848 varen aparéixer versions en francés, polonés, italià, danés, neerlandés i suec.[1] Als diversos pròlecs que varen escriure Marx i Engels primer i despuix, a la mort de Marx, a soles el segon, es deixa constància de les distintes edicions i traductors a lo llarc dels anys. Segons el pròlec en l'edició alemana de 1872, la primera traducció a l'anglés, publicat en el periòdic Red Republican, va ser un treball de la periodista Helen Macfarlane.[2] L'edició francesa va ser publicada en París en 1848, segons este pròlec.[2] En Londres es varen publicar també les primeres traduccions al polonés i a l'alemà.[2] La primera traducció al rus la va realisar l'anarquista Mikhaïl Bakunin. La primera traducció al castellà, feta pel socialista José Mesa Leompart va ser publicada en 1872 en la revista La Emancipación de Madrit, en 1886.[3] La primera edició a l'afrikaans va aparéixer en un prefaci de Lev Trotski, Noranta anys del Manifest Comunista.[4]

"Un fantasma recorre Europa, el comunisme" i "Proletaris de tots els països uniu-vos!" obren i tanquen el manifest respectivament. Abdós mostren clarament la intencionalitat política d'un manifest destinat a convéncer el moviment obrer de qué hi ha una alternativa al capitalisme, que a tots els països industrialisats hi ha un moviment obrer emergent i que la internacionalisació de la lluita obrera és el camí per al triumf del comunisme.

Referències[editar | editar còdic]

  1. Manifiesto del Partido Comunista, nota 1 (p. 109).
  2. 2,0 2,1 2,2 Manifiesto del Partido Comunista, p. 27-29.
  3. Manifiesto del Partido Comunista (p. 112).
  4. A noventa años del Manifiesto Comunista, León Trotsky.