Manuel Casaña i Taroncher

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Manuel Casaña i Taroncher
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Mestre, professor, periodiste i escritor.
Naiximent: 9 de febrer de 1932
Lloc de naiximent: Moncada, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Manuel Casaña i Taroncher (Moncada, 9 de febrer de 1932) és un mestre, professor, periodiste i escritor valencià.

Biografia[editar]

Manuel Casaña naix en la població de Moncada, en la comarca de l'Horta Nort. Estudià en l’escola primària pública del seu poble. També estudià diversos idiomes: francés en l'Institut Francés de Valéncia; anglés en el British Institut de Valéncia i italià en l'Universitat de Valéncia. Al mateix temps es fa mestre en l'Escola Normal del Magisteri de Valéncia i Diplomat en Francés per l'Escola Oficial d'Idiomes de Madrit. Com a mestre i professor de francés estigué en el colege Sant Jaume Apòstol de Moncada durant 40 anys.

Periodisme[editar]

Entrà a treballar al periòdic Las Provincias com a tipògraf tenint 15 anys. Un any més tart és nomenat corresponsal de Moncada dels periòdics Levante i Jornada i Deportes, mentres li publicaven ya algunes cròniques en Las Provincias. Periòdic en el que arribà a ser corrector –treballant junt a Ferrer Pastor un temps–. D'allí es va jubilar, despuix d'haver treballat durant 50 anys. José Ombuena l'obligà a deixar el Levante i passà a ser corresponsal de Las Provincias i croniste habitual en castellà. Fins que Mª Consuelo Reyna li va demanar que escrivira en valencià... fins ara. Té recopilades vora 2.000 columnes seues publicades en eixe periòdic, en el que escriu a hores d'ara. També ha publicat contes, pero molts més encara ne té per publicar.

Activitat cultural[editar]

Manuel Casaña perteneix a l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA).

Mai s'ha presentat a cap concurs lliterari, pero té el premi de Periodisme Independent de l'Institució Cardona Vives de Castelló, i el Vinatea dels Amics de l'Acadèmia de Cultura Valenciana.

No se considera periodiste ni escritor, encara que ha escrit molt, pero sí mestre d'escola, professió que l'ha obligat a estudiar i saber cada dia un poquet més.

Cites[editar]

Com yo, millers, parlen i escriuen el valencià que escoltaren per casa. Que el parlàrem en el carrer sent chiquets i després en el treball, més que tots els normalisats de hui que ya ne són una barbaritat, eixos que quan els escoltes, te donen ganes de riure o de plorar. De riure, per l'esforç que fan volent obrir o tancar vocals (al dir, dèu i Deu, o dos i arròs), i de plorar, pel pobre i estrany vocabulari que empleen, que si els nostres besyayos l'escoltaren, segur que dirien: 'éstos són forasters; no vos fieu molt d'ells'. I és perque dins de l'escola passa tot, com quan no se cern be la farina o no se cola la llet en un colador
¿Parlen valencià en l'escola? (Las Provincias, 21.5.2009). Manuel Casaña i Taroncher

Referències[editar]

Enllaços externs[editar]