Margarita Salas

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Margarita Salas Falgueras
Margarita Salas Falgueras.jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Bioquímica i investigadora
Naiximent: 30 de novembre de 1938
Lloc de naiximent: Canero, Astúries, Espanya
Defunció: 7 de novembre de 2019
Lloc de defunció: Madrit, Espanya

Margarita Salas Falgueras, i marquesa de Canero (Canero, Astúries, 30 de novembre de 1938 ​- Madrit, 7 de novembre de 2019​), fon una bioquímica espanyola. Llicenciada en Ciències Químiques per l'Universitat Complutense de Madrit, fon discípula de Severo Ochoa,​ en qui va treballar en els Estats Units despuix de fer-ho en Alberto Sols en Madrit en el també científic Eladio Viñuela,​ abdós es varen encarregar d'impulsar l'investigació espanyola en el camp de la bioquímica i de la biologia molecular.

Inicià el desenroll de la biologia molecular en Espanya, i va desenrollar el seu treball com a professora vinculada ad honorem del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), en el Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa de Madrit (CSIC-UAM). També fon acadèmica de la RAE des de l'any 2003, i censora de la Junta de Govern des de 2008.​ En l'any 2016 es convertí en la primera dòna en rebre la Medalla Echegaray, otorgada per la Real Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals.

Margarita Salas està considerada com una de les dònes pioneres en l'investigació espanyola, en temps en que estava la situació de la dòna molt difícil.

Biografia[editar]

Naixqué en Canero, Astúries, en l'any 1938. El seu pare fon mege i va influir en ella, encorajant el seu interés per les ciències. Als setze anys va marchar a Madrit per a realisar les proves d'accés de Química i Medicina. Va ingressar en la facultat de Químiques i en l'estiu de 1958 coneix a Severo Ochoa, qui tindrà influència en la seua carrera i l'orienta cap a la bioquímica. Realisà el seu doctorat en Alberto Sols. En Madrit es va assentar definitivament.​

En l'ant 1964, junt al seu marit, Eladio Viñuela va emigrar als Estats Units, al Departament Científic de l'Escola de Medicina de l'Universitat de Nova York, a on abdós varen permanéixer fins a l'any 1967. En eixe any varen retornar a Espanya en ajuda de finançació americana per a desenrollar la biologia molecular.

Enllaços externs[editar]