Medicina preventiva

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
L'existència de plagues en l'antiguetat, planteja la necessitat de gestionar la salut de la població.

La medicina preventiva i salut pública és l'especialitat mèdica encarregada d'aplicar, fomentar i investigar activitats i polítiques de promoció i protecció de la salut; ademés de la vigilància de la salut de la població, de l'identificació de les seues necessitats sanitàries i de la planificació, gestió i evaluació dels servicis sanitaris. El seu objectiu és reduir la provabilitat de l'aparició de la malaltia, o impedir o controlar la seua progressió. Està constituïda per cinc àrees professionals específiques: l'epidemiologia, l'administració sanitària, la medicina preventiva, la salut ambiental i laboral, i la promoció de la salut.[1]

Campos d'acció[editar]

La salut pública és la ciència de protegir i promoure la salut de les comunitats per mig de l'educació per a la salut, la promoció de la salut i la prevenció de malalties i lesions, comprén un àrea més àmplia que la medicina preventiva pròpiament dita, que s'engloba dins de les cinc àrees d'esta especialitat mèdica:

Administració sanitària[editar]

La administració sanitària són els distints nivells del sistema de salut, especialment les activitats relacionades en l'elaboració de plans de salut, la direcció i gestió assistencial, aixina com l'evaluació de servicis i programes i la gestió de la calitat assistencial.

Epidemiologia[editar]

La epidemiologia descriu i explica la dinàmica de la salut de les poblacions, identifica els elements que la componen, i comprén les forces que la governen, a fi d'intervindre en el curs del seu desenroll natural.[2] Per a complir en el seu cometut l'epidemiologia investiga la distribució, freqüència i determinants de les condicions de salut en les poblacions humanes, aixina com les modalitats i l'impacte de les respostes soci-sanitàries instaurades per a atendre-les. Inclou tant la vigilància de la salut com el control de brots epidèmics i situacions de emergència sanitària, el desenroll de programes de investigació en salut pública i l'elaboració de sistemes d'informació i indicadors.

Medicina preventiva[editar]

La medicina preventiva inclou la definició, promoció, planificació, eixecució i evaluació d'aquelles activitats de prevenció portades a terme des de les institucions assistencials, siguen hospitalàries o extrahospitalaries, respecte a individus colectius o grups de risc inclosos en l'àmbit d'actuació de dites institucions.

Promoció de la salut[editar]

La promoció de la salut inclou el disseny i la gestió de polítiques públiques saludables, el reforçament de l'acció i la participació comunitària, el desenroll de l'educació per a la salut i la reorientació dels servicis sanitaris.

Salut ambiental i laboral[editar]

En salut ambiental i laboral inclou el desenroll i evaluació de programes de protecció de la salut front a riscs ambientals i laborals des d'una perspectiva poblacional, destacant de manera especial els relacionats en la higiene i seguritat alimentària.[2]

Formació d'especialistes[editar]

La formació d'especialistes en medicina preventiva i salut pública en Espanya es realisa per mig del sistema de Mege Intern Resident (MIR).

Vore també[editar]

Referències[editar]

Plantilla:Llistaref

Enllaços externs[editar]

  • ORDEN SCO/1980/2005, de 6 de junio, por la que se aprueba y publica el programa formativo de la especialidad de Medicina Preventiva y Salud Pública. BOE. 27/06/2005; (152):22751-9.
  • 2,0 2,1 Díaz de Santos (ed.). (en Español). ISBN 13: 978-84-7978-734-9.