Milacre econòmic alemà

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El terme «milacre econòmic alemà» (en alemà Wirtschaftswunder, milacre econòmic) va ser usat per primera volta en el periòdic britànic The Times en l'any 1950 i descriu la ràpida reconstrucció i desenroll de les economies d'Alemània Occidental i Àustria despuix de la Segona Guerra Mundial, en part gràcies al Pla Marshall per a Europa provocat pel temor de que pogueren donar-se les mateixes condicions que es varen donar per a Alemanya en el periodo d'entre guerres (1919-1939).

Escomençà en la tongada de l'antic Reichsmark en el Marc alemà com a moneda en Alemanya i en el chelí austríac en Àustria, fon un periodo durador de baixa inflació i ràpit creiximent industrial baix el govern del canceller Konrad Adenauer i el seu ministre de finances Ludwig Erhard, qui és conegut com l'autor del fenomen.

En Àustria l'ajuda externa, la privatisació de les indústries i el desenroll de pràctiques eficients varen resultar en un periodo de creiximent similar al d'Alemanya. Esta era de desenroll econòmic va fer que unes nacions devastades despuix de la guerra es transformaren en països econòmicament desenrollats. En la fundació del Mercat Comú Europeu, el creiximent d'Alemanya va contrastar encara més en les dificultats econòmiques d'Anglaterra.