Miquel Peris i Segarra

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Miquel Peris i Segarra
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Escritor i poeta
Naiximent: 1917
Lloc de naiximent: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 1987
Lloc de defunció: Castelló, Regne de Valéncia, Espanya

Miquel Peris i Segarra (Castelló de la Plana, 1917 - 1987) fon un escritor i poeta valencià de la segona mitat del sigle XX d'ideologia pancatalanista.

Biografia[editar]

Començà a escriure a l'edat de quarantacinc anys, a pesar de que abans havia començat a desenrollar activitats com a animador cultural, com a membre de les missions pedagògiques que durant la Guerra Civil varen portar el teatre i atres expressions culturals al nort de la Comunitat Valenciana.

Declarat admirador de Salvador Guinot i de Bernat Artola, va destacar a nivell local des de l'inici de la seua carrera lliterària, inclinant-se per un estil "pairaliste" i sense abandonar el cànon estètic que Joan Fuster calificaria de paisagisme sentimental. No obstant, en la década de 1970 inicià una llínea més intimista en la producció dels poemaris que han segut considerats com lo més rellevant de la seua trayectòria. Guanyà el premi lliterari "Flor Natural" de les Festes de la Magdalena els anys 1966, 1968, 1971 i 1976.

En l'any 1984 fon nomenat Fill Predilecte de Castelló per l'Ajuntament de la ciutat governat pel PSPV, sent l'alcalde Antonio Tirado.

En l'any 1986 va ser guardonat en el Voladoret d'Or de la Colla del Rei Barbut de Castelló, conjuntament en Matilde Salvador i el dibuixant Traver Grinyó, en la primera edició d'este premi.

La Fundació Huguet, entitat pancatalanista de Castelló, li concedí en l'any 1986 el premi "Valencià de l'Any".

Obra[editar]

Curiositats[editar]

Miquel Peris, volia canviar alguns topònims típics i tradicionals castellonencs:

Senzilles consideracions sobre toponimia castellonenca. Artícul publicat en la revista Penyagolosa (juny/juliol de 1984)

Vore també[editar]

Enllaços externs[editar]