Missouri

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Ubicació de Missouri en els Estats Units d'Amèrica

Missouri, és un dels cinquanta estats que formen els Estats Units d'Amèrica. La seua capital és Jefferson City i la seua ciutat més poblada, Kansas City.

Està ubicat en la regió Mig Oest del país, divisió Centre Noroest, llimitant al nort en Iowa, a l'est en el riu Mississipi que el separa d'Illinois, Kentucky i Tennessee, al sur en Arkansas, al suroest en Oklahoma, a l'oest en Kansas (la part més septentrional d'esta frontera està delimitada pel riu Missouri) i al noroest en el riu Missouri que el separa de Nebraska. Va ser admés en l'Unió el 10 d'agost de l'any 1821, com l'estat número 24.

Les indústries principals de Missouri, inclouen l'aeroespacial, equipament de transport, processament d'aliment, productes químics, imprentes i editorials, equips elèctrics i indústria llaugera.

Els productes agrícoles de l'estat són la carn vacuna, porcina i aviar, la soja, productes làcteus, la dacsa i els ous. Missouri és el 6° estat de la nació sobre producció de porcs i 7° en la de ganado. En l'any 2001 contava en 108.000 granges, en segon lloc del país despuix de Texas.

Té cantitats enormes de calcàrea. Atres minerals extrets són el plom, el carbó, ciment i pedra triturada. Produïx la major part del plom de tots els estats de l'Unió, en la major part d'estes mines ubicades en la part central de l'est de l'estat. També està primer, o prop del primer lloc, en producció de calç.

El turisme, els servicis i la venda al por mayor i comerç minorista seguixen a l'indústria en importància.

Enllaços externs[editar]

Commons