Monòver

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Escut de Monòver.svg

Monover és un localitat valenciana situada en la comarca de El Mig Vinalopo, en la província d'Alacant. Es troba a 153 quilometros de la capital valenciana. Conta en una població de 13.000 habitants.

Toponim[editar]

Sobre el topònim de la localitat existixen dos teories, una que l’atribuix als romans i el fan derivar del llatí Mons Novar (mont nou) i una atra que pareix ser la més adequada i que atribuix l’orige a l’àrap Manowar (lloc florit).

Economia[editar]

L’economia de la localitat se basa en l’agricultura, destaca el cultiu de la vinya i l’elaboració del prestigiós vi Fondillón de reconeguda fama des d’época antiga.

Història[editar]

En el seu terme l’assentament de població més antic que es coneix és el Tossal dels Molins, d’época ibera.Ya d'época romana s’han datat troballes d’una necropolis, encara que les característiques i l’orige de l’actual població és d’época islamica.

Monuments[editar]

La ciutat s’estén sobre les faldes de la montanya i, conforme s’arriba ad ella, s’observa cóm destaquen les seues construccions i monuments emblematics, la majoria d’ells del sigle XVIII:

  • Casa Museu Azorín, residencia de la familia Martínez Ruiz des de l'any 1876, dedicada a la memoria de l’escritor.
  • Torre del Rellonge (1743) que dispon d’un rellonge de sol i un atre mecanic.
  • Iglesia de Sant Joan Batiste, d’estil barroc, en dos torres, i que conta en un orgue barroc del sigle XVII recentment restaurat.
  • Ermita de Santa Barbera.
  • Societat Cultural Casino de Monover.Municipis d'El Mig Vinalopó

L'Alguenya    Asp    Elda    Fondó de les Neus    Fondó dels Frares    Monòver    Monfort    Novelda    Petrer    El Pinós    La Romana de Tarafa