Mozilla Firefox

De L'Enciclopèdia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar

Mozilla Firefox és un navegador web lliure descendent de Mozilla Application Suite, desenrollat per la corporació Mozilla, la Fundació Mozilla i un gran número de voluntaris externs.

Firefox és un navegador multiplataforma i està disponible en diverses versions de Microsoft Windows, Mac OS X, GNU/Linux i alguns sistemes basats en Unix. El seu còdic font és software lliure, publicat baix una triple llicència GPL/LGPL/MPL.

En novembre del 2009 segons Marketshare conta en el 24,72% de quota de navegador, sent el segon navegador més usat darrere de totes les versions sumades d'Internet Explorer. No obstant, segons w3schools conta en el 47,5%, superant a totes les versions sumades d'Internet Explorer i sent el navegador més usat en l'actualitat. Cal destacar que abdós càlculs es realisen en base en senyes recolectades sobre el tràfic en les seues pròpies rets o websites que usen els seus servicis, no sent per tant mostres representatives des del punt de vista formal de l'estadística.

Per a visualisar pàgines web, Firefox usa el motor de renderisat Gecko, que implementa alguns estàndarts web actuals ademés d'atres funcions, algunes de les quals estan destinades a anticipar provable adicions als estàndarts web.

Inclou navegació per pestanyes, corrector ortogràfic, busca progressiva, marcadors dinàmics, un administrador de descàrregues i un sistema de busca integrat que utilisa el motor de busca que desige l'usuari. Ademés es poden afegir funcions a través de complements desenrollades per tercers, entre les més populars estan Adblock Plus, Vídeo DownloadHelper, NoScript, DownThemAll!, Cooliris, Xmarks (antic Foxmarks Bookmark Synchronizer), Forecastfox, Boost a Facebook, WOT, Tab Mix Plus i FoxyTunes.

Enllaços externs[editar]