Muro

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Ajuntament de Muro

Muro (en castellà Muro de Alcoy), és una població valenciana del nort de la provincia d'Alacant situada en la comarca del Comtat.

Segons el cens del INE de l'any 2018, conta en una població de 9.328 habitants.

Geografia[editar]

Els 30,5 km2 de superfície s'estenen al voltant de la Serra de Mariola i estan regats pel riu Serpis o d'Alcoy. Llocs d'interés: la Penya del Flare, els Fontanars, la font del Baladre, el Racó Llobet i els poblets de Turballos, Setla de Nunyes i Benàmer que conserven el tipisme morisc del seu orige. N'hi ha un sender de chicotet recorregut PR-V56.

Edificis d'interés[editar]

Muro conserva casotes familiars, algunes dels quals s'han restaurat per a ús públic com ara el que estaja l'ajuntament o el de la biblioteca municipal. Del restant del patrimoni citem:

Iglésia de Sant Joan Baptista

Cultura i gastronomia[editar]

Mostra de l'afició musical i el respecte a les tradicions del poble són l'Unió Musical de Muro, el Grup de Danses Baladre i l'Escola de música tradicional la Xafigà.

Entre atres celebracions festives nomenen la Fireta de Sant Antoni, en el mercat migeval i artesanal, els Moros i Cristians i una de les tres Carnestoltes més reconegudes de la Nació Valenciana.

La borreta, el blat picat o les bajoques farcides, juntament en els bons embotits constituïxen l'oferta gastronòmica murera.

Segons la famosa cançoneta popular, és el poble a on se'n va anar el Tio Pep ("El Tio Pep se'n va a Muro, tio Pep").

Les seues festes de Moros i Cristians se celebren la segona semana de maig.

Murers ilustres[editar]

  • El tio Pep, que no era exactament de Muro, pero ha donat fama al poble.
  • El Cato de Muro, celebre dolçainer de la Xafigà.
  • Rafael Ferrandiz Sellés, futboliste del Muro C.F.

Enllaços externs[editar]


Municipis d'El Comtat
Agres · Alcosser · Alcoleja · Alfafara · Almudaina · L'Alqueria d'Asnar · Balones · Benasau · Beniarrés · Benilloba · Benillup · Benimarfull · Benimassot · Cocentaina · Fageca · Famorca · Gayanes · Gorga · Villeneta · Muro · L'Orcha · Planes · Quatretondeta · Tollos