Muro

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Ajuntament de Muro

Muro (en castellà Muro de Alcoy), és una població valenciana del nort de la provincia d'Alacant situada en la comarca del Comtat.

Geografia[editar]

Els 30,5 km2 de superfície s'estenen al voltant de la Serra de Mariola i estan regats pel riu Serpis o d'Alcoy. Llocs d'interés: la Penya del Flare, els Fontanars, la font del Baladre, el Racó Llobet i els poblets de Turballos, Setla de Nunyes i Benàmer que conserven el tipisme morisc del seu orige. N'hi ha un sender de chicotet recorregut PR-V56.

Edificis d'interés[editar]

Muro conserva casotes familiars, algunes dels quals s'han restaurat per a ús públic com ara el que estaja l'ajuntament o el de la biblioteca municipal. Del restant del patrimoni citem:

Iglésia de Sant Joan Baptista

Cultura i gastronomia[editar]

Mostra de l'afició musical i el respecte a les tradicions del poble són l'Unió Musical de Muro, el Grup de Danses Baladre i l'Escola de música tradicional la Xafigà.

Entre atres celebracions festives nomenen la Fireta de Sant Antoni, en el mercat migeval i artesanal, els Moros i Cristians i una de les tres Carnestoltes més reconegudes de la Nació Valenciana.

La borreta, el blat picat o les bajoques farcides, juntament en els bons embotits constituïxen l'oferta gastronòmica murera.

Segons la famosa cançoneta popular, és el poble a on se'n va anar el Tio Pep ("El Tio Pep se'n va a Muro, tio Pep").

Les seues festes de Moros i Cristians se celebren la segona semana de maig.

Murers ilustres[editar]

  • El tio Pep, que no era exactament de Muro, pero ha donat fama al poble.
  • El Cato de Muro, celebre dolçainer de la Xafigà.
  • Rafael Ferrandiz Sellés, futboliste del Muro C.F.

Enllaços externs[editar]


Municipis d'El Comtat
Agres · Alcosser · Alcoleja · Alfafara · Almudaina · L'Alqueria d'Asnar · Balones · Benasau · Beniarrés · Benilloba · Benillup · Benimarfull · Benimassot · Cocentaina · Fageca · Famorca · Gayanes · Gorga · Villeneta · Muro · L'Orcha · Planes · Quatretondeta · Tollos