Colege de l'Art Major de la Seda

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
(Redirigit des de «Museu de la Seda»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Colege de l'Art Major de la Seda (Valéncia)

El Colege de l'Art Major de la Seda, situat en el carrer de l'hospital nº 7 de Valéncia, és un dels edificis més destacats de l'arquitectura i la cultura valenciana, situat en una zona molt especial del casc històric del centre de la ciutat de Valéncia, el barri de Velluters.

L'edificació data del sigle XV, és de base gòtica i conté una importantíssima riquea patrimonial en el seu interior en forma de frescs, murals i mosaics, especialment en este últim cas, el sol de la Fama.

L' edifici consta de una frontera en portes barroques de pedra treballada, decorada en la part superior por el capell cardenalici de Sant Jerónim -patró del colege- en relleve.

En la seua rehabilitació, impulsada per la Fundació Hortensia Herrera, s'ha recuperat un tros de l'història material e immaterial de la ciutat, ya que el gremi dels seders va ser referent en tot lo món i un dels motors de l'economia valenciana. L'archiu del Colege de l'Art Major de la Seda és el més important d'Europa i conserva un gran número d'eixemplars des del seu inici fins a l'actualitat en forma de pergamins, llibres i caixes d'archiu.

Este edifici va començar a rehabilitar-se el 10 de novembre de 2014, i el 18 de juny de 2016 va obrir de nou les seues portes.

En l'any 1686 l'antic Gremi de Velluters ya fundat en Valéncia, en l'any 1474 (sent el primer gremi de velluters fundat en Espanya), es convertí per un privilegi del rei Carlos II, en el Colege del Art Major de la Seda, la corporació més important que unix als chicotets empresaris del sector.

Vore també[editar]


Enllaços externs[editar]