Mytilidae

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Saltar a: navegació, buscar
Eixemple de Mytilidae

Els mitílits (Mytilidae),[1] coneguts comúnment com clòchines, són una família de moluscs bivalvats de gran interés econòmic i gastronòmic. Com atres bivalvats, són animals filtradors que viuen fixats al sustrat. Són exclusivament marins i viuen tant en zones intermareals com zones somergides de les costes de tot lo món.

Les clòchines d'aigua dolça, que habiten en llacs, rius, estancs, canals i hàbitat similars, pertanyen a atres families (la més ampla és Unionidae) i no estan relacionades en absolut en els mitílits; estan taxonòmicament agrupats en subclasses diferents, a pesar d'algunes similituts aparents.

Per eixemple, les clòchines zebra d'aigua dolça (Dreissena polymorpha), una espècie invasora en Europa i Amèrica del Nort, i els seus parents de la família Dreissenidae, recorden un tant a les clòchines marines del gènero Mytilus, i poden viure pegades a les roques i a unes atres superfícies dures d'un modo similar a les clòchines marines, pero estan classificades com Heterodonta, el grup taxonòmic que inclou la major part dels bivalvats.

Aixina com són recolectats i consumits per l'home, les clòchines marines són atacades i consumides per estreles de mar i per numeroses espècies de gasteròpots predadors de la família Muricidae, com Nucella lapillus.

Referències[editar]

  1. Integrated Taxonomic Information System (ITIS). Mytilidae Rafinesque, 1815 (en anglés).